Cross Comix Rotterdam

Cross Comix Rotterdam

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 10.000
Kunst & Cultuur
Literaire Kunsten
Projectnaam
Cross Comix Rotterdam
Aanvrager
Centraal Planbureau Rotterdam (CBPR)
Website
Bekijk →

Cross Comix legt verbindingen tussen strips en andere kunstdisciplines als podiumkunsten, literatuur, beeldende kunst en mediakunst. Dit Rotterdamse festival laat zien dat de wereld van strips en cartoons eindeloos groot is en toont deze  in relatie met politiek, technologie, wetenschap en  filosofie. Doel van het festival is de invloed van strips en cartoons op de kunsten en de samenleving te laten zien en daarnaast om autonome tekenkunst onder de aandacht te brengen. 

De Grote Oversteek

Cross Comix beleeft dit jaar haar tweede editie. Het thema is De Grote Oversteek, waarmee het hokjesdenken onder de loep wordt genomen. Uitgangspunt is de gedachte dat ieder mens uniek is en niet te reduceren valt tot iemands religie, ras of maatschappelijke positie. Deelnemende tekenaars en kunstenaars worden uitgedaagd om iedereen uit zijn comfortzone te krijgen. Het programma bestaat onder meer uit muziek van Fresku (met tekeningen van Romano Molenaar en Fresku zelf), een tentoonstelling van Submarine Channel en Brecht Evens en een dansvoorstelling van Amenti Collective met visuals van illustrator Floortje van der Graaf. Tekenaars met een verschillende culturele achtergrond maken een live beeldverslag van een debat tussen politici over de toenemende polarisatie in de westerse wereld. Ook is er een filmprogramma samengesteld en vinden er kruisbestuivingen plaats tussen schrijvers en tekenaars, zoals David van Reybroek met Judith Vanistendael, Els Moors met Ilah, Roos van Rijswijk met Ludwig Volbeda, Mohammed Benzakour met Aimée de Jongh en Karin Amatmoekrim met Hanco Kolk.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Cross Comix is een festival met zijn wortels in de stripkunst dat door een mix van disciplines, de actuele programmering en diverse deelnemers een breed en divers publiek kan aanspreken, zowel wat betreft leeftijd en opleiding als culturele achtergrond. Het programma is van bescheiden omvang, maar de artistieke inhoud en de line-up zijn sterk, met zowel jongere carrières als meer gevestigde namen.

Data en locatie

Cross Comix vindt plaats van 19 tot en met 21 oktober in de Rotterdamse Schouwburg en op andere locaties in Rotterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Summer Dance Forever 2018

Urban danswereld verzamelt zich in Amsterdam

Summer Dance Forever is een internationaal urban dance festival in Amsterdam. Het festival presenteert het urban-dansgenre in de volle breedte met makers en dansers die tot de absolute wereldtop behoren.

Bekijk project

De Belofte

Leerwerktraject voor jongeren in Flevoland

De Belofte is een leerwerktraject voor jongeren uit Flevoland met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het project biedt jongeren tussen de 16 en 30 jaar perspectief op een baan.

Bekijk project