MBO debattoernooi

MBO'ers in debat over maatschappelijke thema's

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 48.000
Jongeren & Maatschappij
Jongeren & Taalvaardigheid
Projectnaam
MBO debattoernooi
Aanvrager
Nederlands Debat Instituut
Website
Bekijk →

Leren spreken, beter luisteren en vooral: nieuwsgierig blijven. Stichting Nederlands Debat Instituut laat jongeren tijdens het MBO Debattoernooi met elkaar in debat gaan over maatschappelijke thema’s. De stichting wil met het project de mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid van mbo-studenten vergroten. Het project bestaat uit debattrainingen, lesmateriaal, docententrainingen en het debattoernooi. Aan het MBO Debattoernooi doen jaarlijks zo’n dertig klassen mee. Het toernooi telt drie debatrondes en één slotdebat tussen de twee beste scholen. Het winnende team mag zich een jaar lang kampioen van Nederland noemen.

Wie is de beste debater?

Het MBO Debattoernooi wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd en is een landelijk evenement. Deelnemende scholen kiezen twee teams van vijf debaters. Ieder team krijgt een stelling toebedeeld en een aantal minuten voorbereidingstijd. Daarna gaan ze met elkaar in debat, waarbij de klas fungeert als jury. Het team dat wint gaat door naar het landelijke MBO Debattoernooi, samen met een student die in de jury mag plaatsnemen. De debaters krijgen voorafgaand aan het debattoernooi de mogelijkheid om de stellingen voor te bereiden, maar ze horen pas op de dag zelf of zij voor- of tegenstanders van een stelling moeten zijn. De aanvoerders van elk team krijgen twee minuten om de stelling te verdedigen of aan te vallen. Dan volgt een periode van acht minuten waarin alle debaters van beide teams argumenten aandragen en op elkaar reageren. De juryvoorzitter zorgt ervoor dat beide teams evenveel spreektijd krijgen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt het MBO Debattoernooi vanuit het thema Mediawijsheid/Geletterdheid in de pijler Jongeren & Maatschappij. Stichting Nederlands Debat Instituut is een inhoudelijk en organisatorisch sterke partij met een landelijk bereik. De organisatie heeft vele jaren ervaring met het organiseren van de debatactiviteiten in  het onderwijs, van primair onderwijs tot aan het mbo. Uit een metastudie is gebleken dat de gehanteerde methode effectief is. Het MBO Debattoernooi is afgelopen jaar geëvalueerd met een 8,4.

Datum en locatie

De 11e editie van het MBO Debattoernooi vindt plaats op vrijdag 10 februari 2017 op het ROC Mondriaan Den Haag.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Eye Attack - Op Art en kinetische kunst

Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt in de tentoonstelling Eye Attack in het Stedelijk Museum Schiedam. Wat voor het oog lijkt te draaien staat in werkelijkheid stil en een vlak doek lijkt op te bollen.

Bekijk project

the Modular Body

Volg hoe OSCAR tot leven komt

Hij is zo echt als echt kan zijn, maar ook een verhaal, OSCAR de fictieve creatie van Floris Kaayk.

Bekijk project