Basquiat: The Artist and his New York Scene

Solotentoonstelling Basquiat in Heerlen

Projectnaam Basquiat: The Artist and his New York Scene
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager SCHUNCK*
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

‘Basquiat: The Artist and His New York Scene’ in Glaspaleis Schunck in Heerlen is een tentoonstelling met en rondom het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960 – 1988). Basquiat vergaarde wereldfaam met zijn rauwe schilderijen; kleurrijk en geschilderd met een grote mate van vrijheid. Zijn doeken kenmerken zich door een energieke signatuur en gaan over confronterende kwesties als uitbuiting, racisme en onderdrukking. De tentoonstelling in Schunck toont Basquiats ontwikkeling in de vroege jaren ’80 in New York, van graffitischrijver tot beroemd kunstenaar.

Times Square Show

De tentoonstelling is ingedeeld in meerdere thema's. Zo toont ‘Basquiat Before Basquiat’ het vroege werk van Basquiat en de persoonlijke collectie van schetsen, tekeningen, werken en foto’s van zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. In een ander deel wordt de in 2018 uitgebrachte documentairefilm ‘Boom for Real: The Teenage Years of Basquiat’ vertoond. De ‘Times Square Show’ staat stil bij de gelijknamige tentoonstelling in 1980 toen Basquiats werk voor het eerst werd getoond. Schunck toont meer dan vijftig originele werken uit deze tentoonstelling, zowel van Basquiat als Keith Haring, Tom Otterness, Charlie Ahearn, Martha Cooper en Jenny Holzer. De ‘Times Square Show’ betekent Basquiats doorbraak, hij wordt opgemerkt door diverse musea en galeriehouders. Vanaf dat moment gaat het razendsnel met diverse solotentoonstellingen in 1982 in de Verenigde Staten en in Europa, waaronder in Rotterdam. In 1988 overlijdt Basquiat aan een overdosis heroïne. Hij is dan 27 jaar oud.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 ondersteunt deze tentoonstelling in Schunck omdat de ontwikkeling van Basquiat als kunstenaar en de context waarin zijn werk tot stand kwam centraal staan. Getoond worden veel werken die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Het veelomvattende publieksprogramma is gericht op diverse doelgroepen en koppelt de tentoonstelling aan ‘urban culture’ met optredens, street art en breakdance battles. De tentoonstelling past naadloos in de stad Heerlen, waar veel street art te zien is.

Data en locatie

‘Basquiat: The Artist and His New York Scene’ in Glaspaleis Schunck in Heerlen is te zien van 2 februari tot en met 2 juni.


Projecten

>
>