IDFA (2021 - 2022)

Ode aan de creatieve documentaire

Projectnaam IDFA (2021 - 2022)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Bijdrage van Fonds 21 € 150.000
€ 150.000

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is het grootste documentairefestival ter wereld. Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire in al haar verschijningsvormen in het middelpunt van de belangstelling. Het festival presenteert zo’n driehonderd documentaires en interactieve documentaireprojecten, aangevuld met een randprogramma vol optredens, nagesprekken en debatten in de zaal met filmmakers, hoofdpersonen en gasten. De selectie van de documentaires voor IDFA vindt plaats op basis van artistieke kwaliteit, naast urgentie en toegankelijkheid.

 

Fonds 21 steunt IDFA met een tweejarige toekenning voor de edities 2021 en 2022.

All You See

De 35e editie van het festival opent met de wereldpremière van de Nederlandse film All You See van Niki Padidar. In deze documentaire onderzoekt Padidar, die op haar zevende Iran verliet, wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen. De openingsfilm van IDFA is voor het eerst bij de start van het festival in 35 filmtheaters door heel het land te zien.

 

Met filmprogramma’s en speciale vertoningen is IDFA er ook voor de jonge bezoeker. Jaarlijks bezoeken bovendien zo’n 10.000 scholieren het festival. Leerlingen van primair en voortgezet onderwijs en het mbo verbreden hun kijk op de wereld in documentaireprogramma’s, workshops en gesprekken met filmmakers.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt IDFA vanwege de hoge kwaliteit van het programma, het brede bereik, kennisuitwisseling en educatie. Het festival toont innovatiedrang, artistieke kwaliteit en diversiteit in hun programma. IDFA zet daarbij stevig in om een jongere en cultureel meer diverse doelgroep te bereiken.

Data en locaties

IDFA 2022 vindt plaats van 9 tot en met 20 november in ruim twintig bioscopen en festivallocaties in heel Amsterdam. Gedurende het festival is een selectie films ook te zien in Forum Groningen en LantarenVenster in Rotterdam.


Projecten

>
>