Guerrilla

Dansvoorstelling over revolte en macht

Projectnaam Guerrilla
Pijler
Aanvrager Danstheater AYA
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Guerrilla is een dansvoorstelling over revolte en macht voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Uitgangspunt van de coproductie van Danstheater AYA en DOX vormt maatschappelijke onvrede over bestaande structuren en machten. Jongeren groeien op in een wereld die door hun ouders en generaties voor hen is ontwikkeld, een wereld waarin ze zich niet altijd thuis voelen. De voorstelling onderzoekt hoe het kan dat de macht en het geld in handen is van een kleine groep mensen, die vooral bezig lijkt te zijn met persoonlijk gewin. Welke idealen hebben jongeren zelf en hoe kunnen zij bestaande structuren doorbreken en naar hun hand zetten? Wat betekenen de begrippen protest, verzet en opstand vandaag de dag nog?

Kritisch denkvermogen

Het doel van de voorstelling Guerrilla is om het kritisch denkvermogen en de zelfreflectie van jongeren te stimuleren. Het project heeft daarbij speciale aandacht voor het vmbo. Voorafgaand aan de voorstelling krijgen de jongeren een workshop waarin ze nadenken over democratie, financiële structuren en hun eigen positie binnen bestaande systemen. Jongeren worden actief bij de voorstelling Guerrilla betrokken. Zo moeten zij onder meer standpunten innemen bij stellingen die worden uitgedragen door de spelers. Ook wordt het publiek bij een aantal scènes gevraagd deel te nemen aan een choreografie die een mening of gedachte vertegenwoordigt. Hierdoor ontstaat er een democratisch evenement, waarin de zaal wordt aangemoedigd zich aan te sluiten bij het verzet. In een wervelende slotscène beslist het publiek of het de spelers lukt om voldoende steun te verzamelen voor een revolutie.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Guerrilla vanuit het thema Cultuur binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project heeft als doel de zelfredzaamheid en maatschappelijke kansen van jongeren te vergroten, door het kritisch denkvermogen en de zelfreflectie van deze groep op een actieve manier te stimuleren. De leerlingen worden voorbereid via workshops en voorlichting en tijdens de voorstelling persoonlijk aangesproken en er actief bij betrokken.

Data en locaties

Guerrilla ging op 3 maart in première en speelt 45 keer door heel Nederland in theaters en op scholen voor jongeren vanaf 12 jaar. Ga voor de complete speellijst naar: www.aya.nl/voorstelling/guerrilla/


Projecten

>
>