Holland Festival 2021

Het beste van de internationale podiumkunsten

Projectnaam Holland Festival 2021
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Holland Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 281.250

Tijdens het Holland Festival zie je bijna een maand lang het beste van de internationale podiumkunsten. Het festival is een van de belangrijkste podiumkunstenfestivals in Nederland en toont actueel werk aan een groot publiek met een programma vol theater, dans, muziek en muziektheater, opera en multidisciplinaire werken. Daarbij worden ook verbanden gelegd met beeldende kunst (performance), film en fotografie. In totaal presenteert het Holland Festival 39 producties verdeeld over 25 dagen, waaronder tien wereldpremières en twaalf Nederlandse premières. Het thema van de 74e editie is: Wat maakt de mens?

 

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van het Holland Festival.

Ryuichi Sakamoto en Gisèle Vienne

De associate artists van het Holland Festival zijn dit jaar de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Tijdens het festival is eigen werk van hen te zien en werk van makers met wie zij zich verwant voelen. Van Sakamoto is de nieuwe, onconventionele opera TIME te zien. Hierin zoekt hij naar manieren om onze opvatting van tijd en ritme los te laten. Van Vienne toont het festival onder meer Kindertotenlieder en haar nieuwste voorstelling L‘Étang. Dit familiedrama is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Walser en wordt uitgevoerd door Adèle Haenel en Ruth Vega Fernandez. In het online contextprogramma wordt het hoofdprogramma van het Holland Festival uitgediept door nader in te gaan op belangrijke festivalonderwerpen en -thema’s. Dit jaar wordt onder meer samengewerkt met De Balie en Melkweg. Eye Filmmuseum brengt, geïnspireerd door de vele filmscores door Sakamoto, een programma in het teken van filmmuziek.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Holland Festival is van een hoog en internationaal niveau. Jaarlijks biedt het festival een programma met vernieuwende producties. Het neemt op die manier een belangrijke plek in. Het festival zet zich in om een breder en jonger publiek te bereiken.

Data en locaties

Het Holland Festival duurt van 3 tot en met 27 juni. Alle informatie over het programma is te vinden op de vernieuwde website. Vanaf 17 mei is er al een voorproefje van het festival te zien met een online filmprogramma: Cinetree & Holland Festival - the film edition. Daarnaast worden er drie muziekproducties uitgelicht die gelinkt zijn aan associate artist Ryuichi Sakamoto.

 


Projecten

>
>