Unicef Kinderrechten Filmfestival 2018-2019

filmeducatieproject over kinderrechten

Projectnaam Unicef Kinderrechten Filmfestival 2018-2019
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting En...Actie
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival is een landelijk filmeducatieproject over kinderrechten en mediawijsheid. Het project leert kinderen van 9 tot en met 13 jaar al spelenderwijs alles over filmmaken, filmgeletterdheid, mediawijsheid, sociale vaardigheden en thema’s als burgerschap en kinderrechten. De afgelopen jaren is middels een eigen YouTube-kanaal flink ingezet op de online zichtbaarheid van het festival. Ook is er nieuw lesmateriaal ontwikkeld om de kinderen te leren hoe ze hun films online kunnen promoten. Het YouTube-kanaal van het Unicef Kinderrechten Filmfestival heeft negentigduizend abonnees en kan maandelijks rekenen op meer dan vijf miljoen views. Het behoort daarmee tot de meest succesvolle YouTube-kanalen van Nederland.

Première op YouTube

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival daagt leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs uit om een idee te bedenken voor een film over kinderrechten. Dat kan door middel van een tekening, opstel of een eigen minifilm. De klassen met het beste idee worden gekoppeld aan een filmcoach. Deze coach maakt van het concept een werkbaar script, waarna de film in een dagdeel wordt opgenomen met de hele klas. De film gaat vervolgens in première op het YouTube-kanaal van het Unicef Kinderrechten Filmfestival. Op dit kanaal zijn niet alleen de inzendingen van de kinderen te zien, het Unicef Kinderrechten Filmfestival zet het kanaal ook actief in om de kijkers bij het festival te betrekken en de interactie met ze aan te gaan. Zo wordt er onder meer elke maandag een video geplaatst waarin een kijkje achter de schermen van het filmfestival wordt gegeven. Filmcoach Freek kijkt in deze video’s op een grappige manier vooruit naar de komende filmpremière en bespreekt de reacties op de laatste kinderrechtenfilm.

 

De films met de meeste kijkminuten winnen een finaleticket voor de hele klas naar Amsterdam. In Pathé Tuschinski worden de tien best bekeken kinderrechtenfilms door een vakkundige jury beoordeeld.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Unicef Kinderrechten Film Festival is een toegankelijk educatieproject, waarin informeel leren centraal staat. Educatie en plezier gaan hand in hand en versterken elkaar. Door het onderwerp kinderrechten heeft het project een serieuze ondertoon en onderscheidt het zich van andere film- educatieve projecten. Het sluit bovendien goed aan op de huidige actualiteit en met negentigduizend abonnees op het YouTube-kanaal heeft het project een enorm bereik.


Projecten

>
>