IDFA (2023 - 2024)

Ontdek de kracht van creatieve documentaires

Projectnaam IDFA (2023 - 2024)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Stichting International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Bijdrage van Fonds 21 € 125.000
€ 125.000

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is het grootste documentairefestival ter wereld. Gedurende IDFA staat de wereld van creatieve documentaires in al haar facetten centraal. Het festival brengt deze documentaires tot leven in bioscoopzalen, met immersieve en interactieve installaties die de hele stad doorkruisen en biedt daarnaast een uitgebreid programma voor professionals.

 

Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning voor 2023 en 2024.

A Picture to Remember

De 36e editie van het festival opent met de wereldpremière van A Picture to Remember. De documentaire van Olga Chernykh is een persoonlijk essayistisch verslag van de oorlog in Oekraïne, gezien vanuit drie generaties vrouwen: Olga Chernykh zelf, haar moeder en haar oma. Het officiële filmprogramma bestaat dit jaar uit meer dan 250 titels. Selectie vindt plaats op basis van artistieke kwaliteit van documentairefilms en projecten, naast urgentie en toegankelijkheid. Het filmprogramma wordt aangevuld met een uitgebreide randprogrammering, waaronder de IDFA Talks, bijzondere gesprekken tussen filmmakers, hoofdrolspelers en experts. De Chinese filmmaker Wang Bing is eregast; het festival vertoont zijn persoonlijke top 10 (met alleen maar Chinese films uit de periode 1999-2012) en zes van zijn films, waaronder het epische Youth (Spring) en Man in Black, die eerder dit jaar in Cannes in wereldpremière gingen. 

 

IDFA zet zich in om jongere documentaireliefhebbers te bereiken en organiseert speciale programma's en vertoningen voor deze doelgroep. In het voormalige VondelCS-gebouw, waar IDFA sinds kort is gehuisvest, wordt een doorlopend programma voor jongeren aangeboden. Verder zijn er schoolvoorstellingen voor het primair, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Specifiek voor het mbo heeft IDFA drie programmalijnen ontwikkeld die aansluiten op de beroepspraktijk, gericht op een brede kennismaking met documentaire en reflectie op beeldtaal en eigen perspectief.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt IDFA vanwege de hoge kwaliteit van het programma, het brede bereik, kennisuitwisseling en educatie. Het festival toont innovatiedrang, artistieke kwaliteit en diversiteit in hun programma. IDFA zet daarbij stevig in om een jongere en cultureel meer diverse doelgroep te bereiken.

Data en locaties

IDFA vindt plaats van 8 tot en met 19 november 2023 op verschillende locaties in Amsterdam.


Projecten

>
>