IDFA 2016

Hét festival voor filmdocumentaires

Projectnaam IDFA 2016
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Bijdrage van Fonds 21 € 100.000
€ 100.000

Het International Documentary Film Festival Amsterdam, kortweg IDFA, is een documentaire filmfestival met een kwalitatief hoogstaande en actuele programmering. Met ruim 300 documentaires uit binnen- en buitenland, (inter)nationale premières en competities, documentaires voor kinderen, een filmmarkt en veel internationale gasten, behoort IDFA tot de belangrijkste documentaire filmfestivals ter wereld. IDFA is een stimulerende ontmoetingsplek voor zowel regisseurs, producenten, financiers als het publiek. De 29e editie van het festival opent met de documentaire Stranger in Paradise van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx in Koninklijk Theater Carré. Fonds 21 heeft zich met een meerjarige toekenning aan de edities van 2015 en 2016 van IDFA verbonden.

Documentaire staat centraal

Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire in het middelpunt van de belangstelling.  IDFA  selecteert films die de standpunten van de filmmaker op een creatieve en filmische manier reflecteren. Er zijn zes competitieprogramma's, daarnaast telt het festival talrijke themaprogramma's. Zo staat het programma Assembling Reality in het teken van montage. In EYE gaan toonaangevende editors in gesprek met publiek over de rol van editing bij het construeren van een verhaal. Ook is er tijdens IDFA weer veel aandacht voor vernieuwing. DocLab onderzoekt nieuwe verhalen en vormen van de documentaire in het digitale tijdperk, zoals interactieve webdocumentaires, virtual reality en live storytelling. Verder wordt er aandacht besteed aan computergestuurde montage, de rol van het publiek bij interactieve documentaires en de ontwikkeling van montage in virtual reality.

 

Nieuw dit jaar is het programma Shifting Perspectives, waarbij aan de hand van nieuwe en klassieke documentaires de historische relaties tussen Afrika, Europa en de Verenigde Staten onder de loep worden genomen. Centrale vragen daarbij zijn: wat bepaalt hoe we kijken naar ras en identiteit? En: vanuit welk perspectief doen we dat? De documentaires worden vertoond in De Kleine Komedie, met aansluitend nagesprekken met de aanwezige filmmakers.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt IDFA vanwege de hoge kwaliteit van het programma, het brede bereik, de aandacht voor publiek, kennisuitwisseling en educatie. Het festival weet op creatieve en innovatieve wijze verschillende doelgroepen aan te spreken met een uitgebreid programma waarin actuele maatschappelijke onderwerpen worden geagendeerd.

Data en locatie

IDFA vindt plaats van 16 tot en met 27 november op verschillende locaties in Amsterdam: van het Rembrandtplein tot diep in Amsterdam-West en Zuidoost.


Projecten

>
>