Kinderbiënnale 2021

Interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen

Projectnaam Kinderbiënnale 2021
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Groninger Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 45.000

De Kinderbiënnale is een interactieve tentoonstelling in het Groninger Museum. Bijzonder aan de biënnale zijn niet alleen de kunstwerken, maar ook het proces. Kinderen zijn namelijk betrokken bij het maken van de tentoonstelling. Alle tentoongestelde werken nodigen uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en verwonderen worden kinderen op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld door zelf mee te bouwen aan een continu veranderend werk of zelf bij te dragen aan een digitale presentatie. De Kinderbiënnale is bedacht door National Gallery Singapore, waar in 2017 de eerste tentoonstelling werd georganiseerd.

Samen maken = samen leren

Kinderen weten zelf natuurlijk het beste wat leuk is. De Kinderbiënnale is daarom gemaakt samen met kinderen uit de provincie Groningen. In totaal zijn dertig kinderen geselecteerd die als ambassadeur hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de tentoonstelling. De ambassadeurs liepen mee met verschillende afdelingen binnen het Groninger Museum, gingen op atelierbezoek bij de kunstenaars die deelnemen aan de biënnale en werkten waar mogelijk mee aan het kunstwerk. Tijdens de eerste Nederlandse editie zijn er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars. Er is werk van internationale kunstenaars Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, Donna Ong en Eko Nugroho. De Nederlandse kunstenaars zijn Bert Schoeren, Chantalla Pleiter, Harry Arling, Lambert Kamps, Nou & Herkauw, Sandra de Groot, Studio Maky, Werc Collective en Wies Noest. Rondom de Kinderbiënnale wordt een aanvullend randprogramma georganiseerd met activiteiten gericht op verdieping, dialoog en discussie voor mensen uit het (kunst)onderwijs.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Kinderbiënnale laat een nieuwe (jonge) publieksgroep kennismaken met het Groninger Museum. Het biedt kinderen een betekenisvolle museumervaring, zodat kinderen van jongs af aan een positieve ervaring hebben met kunst en het museum. Het project is buitenschools en heeft professionele kunst als basis. De betrokken kinderen leren over kunst, maar ontwikkelen zich ook op andere vlakken. Het Groninger Museum onderzoekt het publieksbereik en de publieksbeleving, de resultaten hiervan worden gedeeld met bijvoorbeeld het LKCA en andere (kinder)musea.

Data en locatie

De Kinderbiënnale is te zien tot en met 9 januari 2022 in het Groninger Museum.


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunst en Educatie, leren over en met kunst


Projecten

>
>