Piano Biennale, eerste editie

Gloednieuw pianofestival

Projectnaam Piano Biennale, eerste editie
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Keys to Music Foundation
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Vier dagen, twee steden en meer dan twintig livestreams. De Piano Biënnale viert haar eerste editie noodgedwongen volledig online en toont de piano in al haar facetten. Vanuit Arnhem en Nijmegen worden unieke samenwerkingen, uitvoeringen en presentatievormen gestreamd. In deze eerste editie wordt daarbij nadrukkelijk verbinding gelegd met dans. Van een dansworkshop op pianomuziek voor kinderen tot een pianorecital met dansmuziek en een spectaculaire dansproductie in samenwerking met Introdans.

Dansen en Trancen

De Piano Biënnale brengt een nieuwe generatie pianisten uit binnen- en buitenland samen. Julian Brocal, Pavel Kolesnikov, Samson Tsoy, Einav Yarden, Lukáš Vondráček, Hannes Minnaar, Daria van den Bercken en Tamara Stefanovich: internationale talenten die onbekende muziek durven te spelen of nieuwe wegen bewandelen om zich met het publiek te verbinden. De opbouw van het programma is vaak net even anders dan we in de klassieke muziek gewend zijn. Een festivalavond bestaat niet uit één, maar uit wel twee of drie concerten. De eerste editie van het festival trapt af met het concert Dansen en Trancen door toppianisten Einav Yarden en Hannes Minnaar. Aansluitend is de dansproductie NEXT! te zien, waar pianisten Daria van den Bercken en Julien Brocal worden omringd door de dansers van Introdans. Na de openingsavond volgen nog drie festivaldagen waarin de piano op vernieuwende wijze centraal staat. In de online editie van het festival is extra aandacht voor interactie met het publiek door middel van toegiften, zoals een online nazit met de artiest, na afloop van het concert via Zoom.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Pianomuziek en pianospelen is in Nederland populair – ons land heeft maar liefst 400.000 amateurpianospelers. Bij de eerste editie van de Piano Biënnale zijn een ervaren team en bestuur betrokken. Het festival haalt een nieuwe generatie pianisten naar Arnhem en Nijmegen. Ook zet de Piano Biënnale actief in op het bereiken van een jongere doelgroep. Er is goed nagedacht om het festival voor deze groep interessant en toegankelijk te maken.

Data en locaties

De Piano Biënnale vindt plaats van 13 tot en met 16 mei in Arnhem en Nijmegen. Alle concerten, kinderworkshops, online meet & greets en talkshows zijn te volgen op www.pianobiennale.nl.

 


Projecten

>
>