Nederlands Theater Festival 2017

TF: Beleef de hoogtepunten van het theaterseizoen

Projectnaam Nederlands Theater Festival 2017
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting De Theaterdagen
Bijdrage van Fonds 21 € 80.000

Het Nederlands Theater Festival (TF) toont de beste theatervoorstellingen van dit moment en laat de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van theater. Het festival richt zich op zowel een breed publiek als de sector. Onder leiding van Ferry Mingelen heeft de Nederlandse Toneeljury de elf beste voorstellingen van het afgelopen seizoen geselecteerd. Deze voorstellingen zijn tijdens TF opnieuw te zien, vaak voor het laatst. De jury heeft daarnaast theatermakers, acteurs en actrices genomineerd voor de Toneelprijzen, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or. Tijdens het Gala van het Nederlands Theater, ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival, worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt. Op deze slotavond worden ook de Gouden Krekel voor beste jeugdtheatervoorstelling en de Mimeprijs uitgereikt.

Toneelprijzen

Onder de elf geselecteerde theatervoorstellingen is onder meer de voorstelling DAD van en door Nasrdin Dchar, een voorstelling over vaderschap, generaties, emigratie, de toekomst, het heden en verleden en de liefde. Ook de voorstelling De Dingen die Voorbijgaan door Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis Antwerpen is geselecteerd. Deze bewerking van de roman van Louis Couperus laat de verwoestende invloed op twee families zien van een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië. De volledige lijst met geselecteerde theatervoorstellingen is hier te vinden.

 

Tijdens TF maken vier vrouwen kans op de prijs voor de beste actrice van het seizoen, de Theo d’Or, en dingen vijf mannen naar de prijs voor beste mannelijke hoofdrol, de Louis d’Or. Bij de actrices gaat het tussen Jacqueline Blom voor haar rol in Ondertussen in Casablanca, Janneke Remmers voor Troje Trilogie, Karina Smulders voor Hedda Gabler en Romana Vrede voor haar rol in RACE. Bij de mannen zijn genomineerd Warre Borgman voor zijn rol in Wie is er Bang voor Virginia Woolf, Hans Croiset voor De Vader, Hans Dagelet voor Ondertussen in Casablanca, Jorn Heijdenrijk voor Volpone en Peter Van Den Begin voor Risjaar Drei.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Nederlands Theater Festival is het enige landelijke overzichtsfestival op het gebied van theater. Het festival heeft een landelijk bereik, is actueel en heeft een maatschappelijke relevantie. Verder heeft TF aandacht voor jonge makers en zet de organisatie zich actief in voor het vergroten en verbreden van het publieksbereik.

Data en locaties

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van donderdag 7 september tot en met zondag 17 september op verschillende locaties in Amsterdam, maar tijdens het festival staan ook enkele voorstellingen geprogrammeerd in Utrecht, Den Bosch en Groningen.


Projecten

>
>