De Langste Nacht

Theatrale concertserie in kerken

Projectnaam De Langste Nacht
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Cappella Amsterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 15.000

De Langste Nacht is een theatrale concertserie die wordt uitgevoerd in leegstaande kerken door heel Nederland. Project Wildeman en Cappella Amsterdam bundelen hun krachten om in dit project de rituelen rondom de oeroude winterwende te onderzoeken. De Langste Nacht is een poëtische, verwarrende en rebelse voorstelling die vragen stelt bij de uitbuiting van de aarde, de ongebreidelde hebzucht en de massa die klakkeloos de meningen van discutabele leiders overneemt.

Nieuwe invulling van kerstfeest

Waar Cappella Amsterdam bekend staat om haar uitvoeringen van klassieke muziek, staat Project Wildeman vooral bekend om voorstellingen die ontregelen. In De Langste Nacht versmelten de live-geïmproviseerde elektronische klanken van Project Wildeman met het koor van Cappella Amsterdam. Onder leiding van chef-dirigent Daniel Reuss zingt het ensemble oude muziek uit de diepe middeleeuwen tot gloednieuwe hedendaagse composities. Het resultaat van de samenwerking tussen beide gezelschappen is een verrassend nieuwe muzikale invulling van ons oeroude kerstfeest.

 

Werken:
Gregoriaans: Terribilis est locus iste, Ab ortu solis, Libera me
Hildegard von Bingen (1098-1179): Spiritus Sanctus Vivificans
Guillaume de Machaut (1300-1377): Delen uit de Messe de Notre Dame
Project Wildeman: Red ons, elektronische composities

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Langste Nacht is een bijzondere multidisciplinaire samenwerking tussen Cappella Amsterdam en Project Wildeman. De combinatie oude en nieuwe muziek zal voor een deels nieuw publiek zorgen. Het project heeft een landelijk bereik en wordt uitgevoerd in kerkgebouwen die geen kerkelijke functie meer hebben.

Data en locaties

De Langste Nacht wordt gespeeld van 12 december 2019 tot en met 3 januari 2020 in kerken verspreid door Nederland.

 


Projecten

>
>