Foto: Emma te Hietbrink

De Langste Nacht

Theatrale concertserie in kerken

De Langste Nacht is een theatrale concertserie die wordt uitgevoerd in leegstaande kerken door heel Nederland. Project Wildeman en Cappella Amsterdam bundelen hun krachten om in dit project de rituelen rondom de oeroude winterwende te onderzoeken. De Langste Nacht is een poëtische, verwarrende en rebelse voorstelling die vragen stelt bij de uitbuiting van de aarde, de ongebreidelde hebzucht en de massa die klakkeloos de meningen van discutabele leiders overneemt.

Nieuwe invulling van kerstfeest

Waar Cappella Amsterdam bekend staat om haar uitvoeringen van klassieke muziek, staat Project Wildeman vooral bekend om voorstellingen die ontregelen. In De Langste Nacht versmelten de live-geïmproviseerde elektronische klanken van Project Wildeman met het koor van Cappella Amsterdam. Onder leiding van chef-dirigent Daniel Reuss zingt het ensemble oude muziek uit de diepe middeleeuwen tot gloednieuwe hedendaagse composities. Het resultaat van de samenwerking tussen beide gezelschappen is een verrassend nieuwe muzikale invulling van ons oeroude kerstfeest.

 

Werken:
Gregoriaans: Terribilis est locus iste, Ab ortu solis, Libera me
Hildegard von Bingen (1098-1179): Spiritus Sanctus Vivificans
Guillaume de Machaut (1300-1377): Delen uit de Messe de Notre Dame
Project Wildeman: Red ons, elektronische composities

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Langste Nacht is een bijzondere multidisciplinaire samenwerking tussen Cappella Amsterdam en Project Wildeman. De combinatie oude en nieuwe muziek zal voor een deels nieuw publiek zorgen. Het project heeft een landelijk bereik en wordt uitgevoerd in kerkgebouwen die geen kerkelijke functie meer hebben.

Data en locaties

De Langste Nacht wordt gespeeld van 12 december 2019 tot en met 3 januari 2020 in kerken verspreid door Nederland.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

IFFR 2015 en 2016

Toonaangevend filmfestival

Een filmfestival van formaat met jaarlijks een grote verscheidenheid aan kwalitatief hoogstaande films van eigenzinnige makers.

Bekijk project

Movies that Matter Festival 2018

Opent ogen voor mensenrechten

Movies That Matter is een internationaal filmfestival met een focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Het festival presenteert films die de horizon verbreden en kijkers aanmoedigen met elkaar in gesprek te gaan en te blijven.

Bekijk project