The Sound of Colors - Emmanuelle Moureaux

Kleurrijke kunstinstallatie in Almere

Projectnaam The Sound of Colors - Emmanuelle Moureaux
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Kunstmuseum Flevoland
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Het M. Punt in Almere Hortus toont vanaf deze zomer de kunstinstallatie The Sound of Colors van de Franse architect en kunstenaar Emmanuelle Moureaux (1971). Emmanuelle Moureaux staat bekend om haar concept 100 Colors, een reeks van honderd installaties om aan te raken, te voelen en bezoekers aan te sporen zich meer bewust te worden van kleuren om ons heen en de invloed die ze hebben op ons welbevinden en gemoed. In Almere is 8760 Hours te zien, de 45e installatie uit haar reeks. Dit kunstwerk bestaat uit 8760 klokken van papier in honderd kleuren: elke klok staat voor één uur. Alle klokken tezamen staan voor alle uren in één jaar. Hiermee laat Moureaux bezoekers op een bijzondere manier het verstrijken van de tijd ervaren.

Educatietraject

Voor de installatiereeks ontwikkelde Moureaux haar eigen kleurenpalet met honderd kleurentinten en maakte over de hele wereld installaties waar je als bezoeker in, onderdoor of doorheen kunt lopen. De immersieve ervaring omvat een kleurrijk spektakel dat bezoekers betovert, zowel binnen in het kunstpaviljoen als buiten op de ronde pier. Met het project wordt ook ingezet op het bereiken van de niet-traditionele museumbezoeker. Hiertoe wordt een uitgebreid randprogramma aangeboden met verschillende activiteiten en optredens bij de installatie. Het educatieprogramma richt zich op leerlingen van het primair onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Om het programma actief te maken en aan te laten sluiten bij de eigen beroepspraktijk gaan de studenten zelf een activiteit organiseren in de kunstinstallatie van Moureaux.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het project 100 Colors bestaat al langer en is op verschillende plekken te zien geweest, maar het is voor het eerst dat er werk van Emmanuelle Moureaux te zien en te beleven is in Nederland. Het werk van Moureaux is zeer toegankelijk. Binnen het project is aandacht voor kunsteducatie gericht op basisschoolleerlingen en mbo-studenten in Almere en Flevoland.

Data en locatie

De kunstinstallatie 8760 Hours van Emmanuelle Moureaux is te zien van 20 juli 2023 tot en met januari 2024 in het M. Punt in Almere Hortus.


Projecten

>
>