Foto: Julian Rosefeldt

Holland Festival 2017

Het beste van de internationale podiumkunsten

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 400.000
Kunst & Cultuur
Podiumkunsten
Projectnaam
Holland Festival 2017
Aanvrager
Holland Festival
Website
Bekijk →

Het Holland Festival is het belangrijkste internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Op een groot aantal locaties in Amsterdam zijn tijdens dit festival voorstellingen te bezoeken op het gebied van theater, muziek, dans, muziektheater en diverse interdisciplinaire vormen. Daarbij wordt bewust gezocht naar aansluiting met andere genres, zoals beeldende kunst, digitale kunst en film. In totaal presenteert het Holland Festival vijftig producties met 142 voorstellingen/concerten en 36 contextprogramma’s, waaronder zeventien wereldpremières en 32 Nederlandse premières. Fonds 21 is hoofdbegunstiger van het Holland Festival.

Programmering

Met een uitgebreid programma  vol verrassende voorstellingen en concerten viert het Holland Festival dit jaar zijn 70-jarig bestaan. Het festival opent met Claudio Monteverdi’s Mariavespers, in regie van Pierre Audi en uitgevoerd door De Nationale Opera. Stertenor Jonas Kaufmann verzorgt met het Residentie Orkest een jubileumconcert met werk van Verdi en Wagner, met speciale gast sopraan Eva-Maria Westbroek. Ook is Van Hove's Obsession te zien, met steracteurs Jude Law, Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat.

 

De focus ligt tijdens deze jubileumeditie op democratie. Zo gaat regisseur Romeo Castellucci in La Democrazia in America op zoek naar de wortels van de democratie. In The Gabriels beschouwt regisseur Richard Nelson het afgelopen Amerikaanse verkiezingsjaar door de ogen van een doodgewone familie en toont FLEXN van Peter Sellars en Reggie (Regg Roc) Gray het perspectief van een gemeenschap die zich uitgesloten voelt van het democratische proces.

 

De muziekprogrammering richt zich sterk op vernieuwende composities uit Indonesië, zoals moderne gamalanmuziek tijdens A Night in Indonesia, en op de verschillende facetten van muziekvernieuwer George Crumb. Van de Amerikaanse componist zijn zowel zijn bekendste composities te horen (zoals Black Angels uit 1970) als zijn recente, bejubelde bewerking van The American Songbook.

 

Naast de voorstellingen en concerten is er een uitgebreide contextprogrammering, die veel uiteenlopende activiteiten biedt, van lezingen tot leessessies tot debatten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Holland Festival is van een hoog en internationaal niveau. Het festival geniet zowel nationaal als internationaal veel erkenning en heeft een wijdvertakt netwerk binnen de podiumkunsten. Dat stelt het festival in staat ieder jaar weer een rijk scala aan vernieuwende producties van hoge kwaliteit te programmeren. Het festival werkt hard aan het bereiken van een breder en jonger publiek en zet hiertoe een aantal middelen in: programmering, locatiekeuze, communicatie en HF Young. Uit publieksonderzoek blijkt dat het beleid succesvol is.

Data en locaties

Het Holland Festival duurt van 3 tot en met 25 juni 2017 en is te vinden op diverse locaties in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Jonge Harten Festival 2016

Multidisciplinair festival voor jongeren

Jonge Harten Theaterfestival is een negendaags multidisciplinair festival voor jongeren in Groningen. Het festival heeft een breed aanbod op het gebied van theater, dans, muziek en performance en is het enige festival in Nederland dat zich specifiek richt op jongeren.

Bekijk project

IDFA 2015-2016

het grootste en meest veelzijdige documentaire filmfestival in de wereld

IDFA is hét documentairefestival met een kwalitatief hoogstaande en actuele programmering. Met ruim 300 documentaires uit binnen- en buitenland waaronder 200 premières, een breed en groot publiek en bijna 3000 professionele gasten, is IDFA het grootste en meest veelzijdige documentaire filmfestival in de wereld.  

Bekijk project