Cello Biënnale Amsterdam 2016

Festival met de cello als rode draad

Projectnaam Cello Biënnale Amsterdam 2016
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Cello Biënnale Amsterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 110.000

Cello Biënnale Amsterdam hoort tot de belangrijkste cellofestivals ter wereld. Het tweejaarlijks internationale festival biedt een mix van passieve en actieve deelname voor liefhebbers van muziek in alle vormen en stijlen met de cello als rode draad. Negen dagen lang geven musici, orkesten en ensembles uit 26 landen meer dan tachtig concerten, masterclasses en workshops. Van ’s morgens vroeg (Bach&Breakfast) tot diep in de nacht (Late Cello Night). Het festival is een ontmoetingsplaats  en bron van inspiratie voor cellisten en andere muziekliefhebbers uit de hele wereld.

 

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van de Cello Biënnale.

Cello in de hoofdrol

De zesde editie van de Cello Biënnale vindt plaats in het Muziekgebouw aan ´t IJ in Amsterdam. Het festival ontvangt maar liefst zes orkesten, elf ensembles, een koor en zevenendertig internationale solocellisten. De programmering omvat zowel grote namen als jonge talenten met onder anderen Ivan Monighetti, 2Cellos Unplugged, Jean-Guihen Queyras met het Atlas Ensemble en Via Berlin met het Cello8ctet Amsterdam. Het thema van het festival is The Acting Cello, de cello als acteur. In vijf nieuwe muziektheaterproducties speelt de cello de hoofdrol met tekst, beweging, film en video. 

 

Naast de concerten is er het Nationaal Cello Concours. De jury hiervan wordt gevormd door een aantal internationale topcellisten, onder wie Monika Leskovar, Pieter Wispelwey, Gregor Horsch, Marti Roussi en voorzitter Jan Willem Loot. Zij zullen tijdens de Biënnale ook optreden en masterclasses geven.

 

Aan de Cello Biënnale is tevens een educatietraject gekoppeld. Tijdens Hello Cello maken kinderen kennis met de cello, leren ze zelf spelen en wordt klassieke muziek gepromoot. Het Hello Cello Orkest is een project waaraan 140 cello spelende kinderen en jongeren tot en met 18 jaar uit heel Nederland deelnemen. Ze repeteren in Amstelveen, Den Haag, Eindhoven en Zwolle de muziek die ze tijdens een optreden in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ gaan spelen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Cello Biënnale Amsterdam sluit goed aan bij de criteria van Fonds 21. Het festival is uniek binnen de cellowereld en daarmee van aanvullend belang voor het aanbod en de sector. De kwaliteit van de programmering is van een hoog niveau, terwijl het festival tegelijkertijd toegankelijk en laagdrempelig is. De Cello Biënnale heeft veel aandacht voor jonge makers en bijzondere cross-over projecten. Het festival bedient met een uitgebreide en veelzijdige programmering een breed publiek en heeft een groot bereik.

Data en locatie

Cello Biënnale Amsterdam 2016 vindt plaats van 20 tot en met 29 oktober in Muziekgebouw Aan ’t IJ in Amsterdam.  Bekijk hier het hele programma: www.cellobiennale.nl/programma/2016


Projecten

>
>