Operadagen (2019 - 2020)

Opera op verrassende locaties

Projectnaam Operadagen (2019 - 2020)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting Opera Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000
€ 42.695

Operadagen Rotterdam is een meerdaags eigentijds operafestival met aandacht voor nieuw publiek en jonge makers op bijzondere locaties. In de grote theaters, in loodsen, op pleinen en in de haven zijn er tijdens de veertiende editie van het festival ruim honderd voorstellingen te zien. Operadagen Rotterdam laat zien dat opera niet alleen is bedoeld voor een kleine elite, maar maakt het genre met verschillende programmalijnen op een laagdrempelige manier toegankelijk voor een breed publiek.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

De Metamorfose

Het festival toont eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende producties van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers. In de periode 2017-2020 is het festivalmotto ‘Lost & Found’. Analoog aan de stadia van het heldenepos wordt er per festivaleditie gezocht naar nieuwe waarden binnen onze samenleving en binnen de veranderende tradities van opera en muziektheater. Na Het Vertrek (2017) en Heldenmoed (2018) staat het festival dit jaar in het teken van De Metamorfose. Hier laten de helden hun oude ik achter zich en maken een grote verandering mee. Zo wordt er gekeken naar culturele transformaties en hoe verschillende culturen elkaar beïnvloeden. Ook is er dit jaar extra aandacht voor vrouwen die strijden voor maatschappelijke verandering. Verschillende producties in de programmering zijn gewijd aan vrouwen die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid en voor hun medemens. Tot slot geeft het festival ruim baan aan kunstenaars van toen en nu die het aangezicht van opera en muziektheater voorgoed hebben veranderd. Het festival opent met het Berlijnse muziektheaterwerk Reading Salomé, een gewaagde voorstelling waarin de zangers vervangen worden door playbackende drag performers.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Operadagen Rotterdam heeft een herkenbare en belangrijke plek in het culturele aanbod in Nederland veroverd. Ook internationaal geniet het festival toenemende erkenning. De concerten vinden niet alleen plaats op gebruikelijke podia en locaties, maar ook op minder voor de hand liggende plekken. Met de programmering op locatie wordt een nieuw publiek bereikt.

Data en locaties

De veertiende editie van de Operadagen Rotterdam vindt plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 26 mei 2019 op verschillende locaties in Rotterdam.


Projecten

>
>