Explore the North 2018

Kunstenfestival in Leeuwarden

Projectnaam Explore the North 2018
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Literaire Kunsten
Aanvrager Stichting Explore the North
Bijdrage van Fonds 21 € 17.500

Explore the North is een jaarlijks kunstenfestival in Leeuwarden met een focus op literatuur en podiumkunsten. De Friese hoofdstad vormt drie dagen lang het toneel voor muziek, literatuur en taal, poëzie, verhalen, beeldende kunst en theater. Daarbij zoekt het festival actief naar het experiment met kruisbestuivingen tussen verschillende genres en disciplines. Zo wordt klassieke muziek naast elektronische muziek geprogrammeerd en staan jonge schrijvers naast internationale theatermakers. Het thema van deze editie is ‘transformatie’.

Kruisbestuivingen

De zesde editie van Explore the North start op donderdag met onder andere ‘Mechanical Ecstasy’ van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag. Bezoekers zien op het festival verder onder meer singer-songwriter Mark Kozelek van Sun Kil Moon, Julia Holter en de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2018 Johan Harstad. Ook zijn er samenwerkingen tussen Friese en Japanse artiesten. Zo creëren de wereldberoemde Japanse noiserockband Bo Ningen en de Friese dichter Elmar Kuiper nieuw werk dat ze op het festival presenteren en spreken Adriaan van Dis, Hanna Bervoets en Maxim Februari over de mens in een digitale wereld. Het festivalhart van Explore the North wordt gevormd door een grote groentekas op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Explore the North heeft een onderscheidend karakter op het gebied van literatuur en muziek met een actueel (inter)nationaal aanbod. Het vindt plaats in een regio waar  het aanbod op dit gebied beperkt is. Het festival heeft een relatief jonge bezoekersgroep en weet in Leeuwarden en Friesland een breed publiek te bereiken. De helft van de bezoekers is onder de 40 jaar.

Data en locaties

Explore the North vindt plaats van donderdag 22 tot en met zondag 25 november op verschillende locaties in de binnenstad van Leeuwarden.


Projecten

>
>