VAL

Ode aan het vallen

Projectnaam VAL
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Schweigman&
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Val is een poëtische muziekvoorstelling voor de grote zaal met landelijk bereik van Schweigman&, het theatergezelschap onder artistieke leiding van Boukje Schweigman. Het gezelschap maakt al zestien jaar woordloos, beeldend en muzikaal theater waarin de zintuigen op scherp worden gezet. Met Val brengt Schweigman& een ode aan het vallen. Ze worden daarbij terzijde gestaan door componist Yannis Kyriakides en het rietkwintet Calefax. Net als de acteurs op het podium gaan ook de muzikanten op zoek naar uitersten: het reiken naar ijle hoogtes en de diepe val omlaag, de laagste klanken in.

Ode aan het vallen

Wie valt, is kwetsbaar. In onze maatschappij kijken we liever naar de stijgende lijn: altijd hoger, verder, sneller, meer. Maar hoort vallen niet gewoon bij het leven? Water verdampt, stijgt op en valt terug als regen; een mens leert en leeft met vallen en opstaan. Waar blijft onze creativiteit als we geen sprong in het diepe meer durven wagen? Val is een voorstelling over vallen, waarbij we onze angst recht in de ogen kijken.


Voor Val werkt Schweigman& samen met Calefax en Yannis Kyriakides. Calefax is een formatie van vijf rietblazers die gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Componist Yannis Kyriakides zorgt voor een intrigerende mix van conventionele muziekinstrumenten en elektronische geluiden.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Val is een bijzondere voorstelling voor de grote zaal met landelijk bereik met deels jongere carrières. Boukje Schweigman neemt een geheel eigen en bijzondere plek in binnen het Nederlands theaterlandschap. Ze weet interessante en kwalitatief goede makers aan zich te binden, in dit geval het rietkwintet Calefax en componist Kyriakides.

Data en locaties

De voorstelling Val gaat zaterdag 21 september in première in de Stadsschouwburg Utrecht. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>