Ulay Was Here

Stedelijk Museum - Ulay Was Here

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert een solotentoonstelling van de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay. Ulay (Frank Uwe Laysiepen, 1943 - 2020) wordt beschouwd als een van de grondleggers van de performancekunst. Zeer bekend is zijn jarenlange samenwerking met zijn toenmalige partner Marina Abramović, maar voor en na die tijd heeft hij ook een indrukwekkend solo oeuvre opgebouwd. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van fotografie en een conceptuele benadering van performance- en body art. Polaroidfoto’s, unica, en in zijn geval vaak exceptioneel grote beelden, zijn een essentieel onderdeel van zijn oeuvre.

Relatie met Amsterdam

Ulay was van meet af aan een zeer geëngageerd kunstenaar. Eind jaren zestig vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij betrokken was bij de oprichting van kunstcentrum De Appel en een van de initiatiefnemers was van Ruigoord. Sindsdien is hij altijd met Amsterdam verbonden gebleven en leefde en werkte hij deels in de stad. Het Stedelijk Museum verwierf door de jaren heen zowel werk van Ulay als werk in samenwerking met Marina Abramović. Het retrospectief concentreert zich op vier thema’s die de huidige relevantie van Ulay’s werk onderstrepen: zijn focus op performance en de performatieve aspecten van fotografie; zijn onderzoek naar genderidentiteit en naar het lichaam als medium; zijn engagement met maatschappelijke en politieke onderwerpen en zijn relatie met Amsterdam. Ulay, die op 2 maart van dit jaar overleed, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de tentoonstelling.


Aan de tentoonstelling is een educatie programma verbonden, onder andere in samenwerking met het Mediacollega Amsterdam en de Blikopeners. Ook is er een uitgebreid publieksprogramma.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De grondige research voorafgaand aan de tentoonstelling van Ulay resulteert in een presentatie die recht doet aan het veelzijdige oeuvre van een van de grondleggers van de performancekunst. Het retrospectief past goed bij het Stedelijk Museum Amsterdam, dat zich meer wil laten leiden door maatschappelijke ontwikkelingen, relevante thema’s en publiek. Positief is dat het museum met dit project de samenwerking zoekt met De Appel en zo meer draagvlak buiten de eigen gelederen creëert.

Data en locatie

De tentoonstelling Ulay Was Here is te zien van 21 november 2020 tot en met 18 april 2021 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

IDFA 2016

Hét festival voor filmdocumentaires

IDFA is een documentaire filmfestival met een kwalitatief hoogstaande en actuele programmering. Fonds 21 heeft zich met een meerjarige toekenning aan de edities van 2015 en 2016 van IDFA verbonden.

Bekijk project
campagnebeeld van de voorstelling van Circus Treurdier

Het Verhaal van Erica Speen (een remake)

Muziektheater van Circus Treurdier

‘Het Verhaal van Erica Speen (een remake)’ is een spiksplinternieuwe maar oerconservatieve muziektheatervoorstelling over het onvermogen van de mens om met zijn tijd mee te gaan.

Bekijk project