Allart van Everdingen, het ruige landschap & Reinaert de vos

Het ruige landschap van Allart van Everdingen

Projectnaam Allart van Everdingen, het ruige landschap & Reinaert de vos
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stedelijk Museum Alkmaar
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van Allart van Everdingen (1621-1675). De veelzijdige kunstenaar werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren, reisde als jongeman door Noorwegen en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam. Hij was de eerste Nederlandse schilder die het ruige Scandinavische landschap schilderde. De tentoonstelling toont het beste uit Van Everdingens rijke en gevarieerde oeuvre, dankzij bijzondere bruiklenen uit musea uit binnen- en buitenland.

Landschapsschilder

In 1644 reisde Allart van Everdingen door Noorwegen. Een inspirerende ervaring, bepalend voor zijn loopbaan. Hij maakte nadien talloze schilderijen, tekeningen en etsen van ruige landschappen met watervallen, blokhutten en sparren. Deze op het eerste gezicht realistische snapshots van de natuur blijken bij nadere beschouwing artistieke constructies te zijn, bedacht en uitgevoerd in de werkplaats. Hiermee creëerde Van Everdingen een nieuw genre in de Nederlandse kunst, dat gretig aftrek vond en nagevolgd werd. Zijn imponerende berggezichten vormden bovendien in de negentiende eeuw een belangrijke inspiratiebron voor de schilders van de romantiek. Ook vervaardigde Van Everdingen een serie sprookjesachtige prenten van het verhaal van Reinaert de vos.

 

De hoofdtentoonstelling omvat 21 schilderijen in olieverf op doek of paneel, 65 werken op papier (45 tekeningen, twintig etsen) en een bijzonder boekje met een serie brunailles (tekeningen in bruine olieverftinten). Voor de Reinaert de vos-tentoonstelling gaat het om een selectie van 19 ontwerptekeningen, 11 etsen op papier en een boekuitgave.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling toont het werk van een Nederlandse kunstenaar die in het buitenland gewaardeerd wordt en die invloed heeft gehad op de kunstgeschiedenis, maar in Nederland nagenoeg onbekend is. Daarmee is het een toevoeging op het bestaande aanbod. Er wordt veel moeite gedaan om een groot publiek te bereiken: er komen een uitgebreid educatief programma en een overtuigend en origineel publieksgericht programma met veel activiteiten op allerlei niveaus.

Data en locatie

De tentoonstelling Allart van Everdingen – Het Ruige Landschap is te zien van 18 september 2021 tot en met 16 januari 2022 in Stedelijk Museum Alkmaar.

 


Projecten

>
>