De Teekenschool

Leren kijken door te doen in het Rijksmuseum

Projectnaam De Teekenschool
Pijler
Aanvrager Rijksmuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 300.000
€ 300.000
€ 300.000
€ 300.000
€ 300.000

‘Leren kijken door te doen’ is de rode draad in de programmering van de Teekenschool van het Rijksmuseum, het innovatieve educatiecentrum van het museum dat na de heropening van het hoofdgebouw van start is gegaan.

Drie ateliers

De Teekenschool heeft drie modern ingerichte ateliers waar verschillende workshops en cursussen worden gegeven:

  • Een beeldende kunst Atelier voor teken- en schilderworkshops.
  • Het Medialab voor het maken van ontwerpen en fotografie.
  • Het Gouden Eeuw-theater waarin kinderen de geschiedenis van de 17de eeuw kunnen ontdekken.

In de ateliers kunnen kinderen onder begeleiding aan de slag; de collectie van het Rijksmuseum is de inspiratie om zelf te leren kijken en te begrijpen wat je ziet.

‘Teekenen is spreken en schrijven tegelijk’

De Teekenschool dankt zijn naam aan de oorspronkelijke functie ervan aan het einde van de 19de eeuw. In het gebouw in de tuin van het Rijksmuseum werden onder meer tekenlessen gegeven en de Teekenschool was uiteindelijk de voorloper van de latere Gerrit Rietveld-academie. Het museum brengt met de nieuwe invulling van de Teekenschool de spreuk ‘teekenen is spreken en schrijven tegelijk’, zoals op de gevel van het monumentale gebouw staat vermeld, weer tot leven.

“Ons fonds hecht veel waarde aan projecten die op innoverende wijze kinderen in aanraking brengen met kunst en cultuur. De Teekenschool, waarbij kunst en geschiedenis op een unieke manier samenkomen, is hier een uitstekend voorbeeld van.”
—Marie Hélène Cornips, algemeen directeur Fonds 21

Hoofdbegunstiger

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van de Teekenschool. Met een vijfjarige toekenning stimuleert Fonds 21 dit initiatief dat goed aansluit bij de educatiespeerpunten van het fonds. De Teekenschool maakt met een kwalitatief sterk programma, cultuureducatie toegankelijk voor alle kinderen in Nederland.


Projecten

>
>