Gas, kroniek van een vluchtige bodemschat

Locatievoorstelling over gaswinning

Projectnaam Gas, kroniek van een vluchtige bodemschat
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Jan Vos
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

‘Gas – Het Verhaal van een Vluchtige Bodemschat’ is een locatievoorstelling van Toneelgroep Jan Vos in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel over de geschiedenis van de aardgaswinning in Groningen. In drie episoden wordt het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Startend in de jaren zestig van de vorige eeuw als het eerste gas  jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmt. De voorstelling eindigt in het heden, waarin de lokale bevolking de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende schok. Het verhaal is geschreven door Tjeerd Bischoff, de regie is in handen van Jeroen van den Berg.

Gaswinning

Gas vertelt het verhaal van de familie Boelens, eigenaren van hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. Het stuk beslaat een periode van 55 jaar en bestaat uit drie episodes. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. In het eerste deel probeert de familie Boelens een graantje mee te pikken van de gaswinning, maar in plaats daarvan raakt een van de dochters zwanger van een NAM-ingenieur die in het hotel logeert. De tweede akte speelt zich af in de jaren zeventig als Nederland bloeit, maar Groningen zucht onder fabriekssluitingen. Het derde deel behandelt de actuele stand van zaken met aardbevingen die zorgen voor slapeloze nachten en eindeloze procedures die worden gevoerd om de schade vergoed te krijgen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

‘Gas - Het Verhaal van een Vluchtige Bodemschat’ is een locatievoorstelling in Groningen en Drenthe met een maatschappelijk actueel en urgent onderwerp. De voorstelling wordt opgevoerd in een speciaal voor de voorstelling ontworpen tent. Gas bereikt een groot en breed publiek in de noordelijke regio.

Data en locaties

De voorstelling Gas gaat op zondag 21 oktober 2018 in première in Ten Boer.


Projecten

>
>