Say it Loud / presentatie BLKNWS

BLKNWS (black news)

Projectnaam Say it Loud / presentatie BLKNWS
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Bonnefantenmuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 45.300

Het Bonnefanten treedt buiten de muren van het museum met de spraakmakende filminstallatie BLKNWS van de Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph. BLKNWS (black news) is een tweekanaals video-installatie waarop actuele en historische beelden over de zwarte cultuur worden getoond. Met de installatie onderzoekt Joseph de manier waarop het leven van zwarte mensen wordt waargenomen en gerepresenteerd in media en kunst. BLKNWS was voor het eerst te zien tijdens de Biënnale in Venetië in 2019 en werd in datzelfde jaar aangekocht door het Bonnefanten. Om de reikwijdte van het werk te vergroten en een breed en gevarieerd publiek te bereiken, toont het Bonnefanten de installatie niet alleen in het eigen museum in Maastricht, maar ook in OSCAM in Amsterdam en in het HipHopHuis in Rotterdam.

 

Fonds 21 steunt dit project binnen de stimuleringsregeling om nieuw, coronaproof aanbod te ontwikkelen dat nog in 2020 wordt gerealiseerd.

OSCAM en het HipHopHuis

BLKNWS toont op twee schermen ‘nieuwsuitzendingen’, waarin historische en hedendaagse nieuwsbeelden worden afgewisseld met door Joseph gefilmde scenes van nieuwsreportages en beelden van zwarte cultuur die hij overal vandaan plukt. De uitzendingen worden continu vernieuwd en de twee schermen zijn in een constante dialoog met elkaar. Om recht te doen aan de intenties van het werk en de impact ervan te vergroten, heeft kunstenaar Kahlil Joseph bedacht dat het werk niet slechts één, maar drie licenties heeft. Daardoor is het mogelijk om de installatie op drie verschillende locaties te tonen. De keuze van Bonnefanten is gevallen op OSCAM en het HipHopHuis. Beide instellingen vertegenwoordigen de stedelijke, multiculturele jongerencultuur waarbinnen verschillende kunstvormen samenkomen, zoals dans, beeldende kunst, design en gemeenschapskunst. Het zijn plekken waar originaliteit, sociaal engagement en een grote beweeglijkheid leiden tot een progressieve, steeds veranderende cultuur. OSCAM en het HipHopHuis krijgen de vrijheid om zelf invulling te geven aan de context van het werk, bijvoorbeeld door een eigen zaaltekst te schrijven of een randprogramma op te zetten. Zo wordt het publiek zowel vooraf, tijdens als achteraf begeleid, meegenomen en uitgedaagd zich te verhouden tot zichzelf, de ander en de wereld om hen heen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De filminstallatie BLKNWS behandelt een zeer actueel thema. Het project is nog dit jaar te zien en kan worden uitgevoerd binnen de huidige coronamaatregelen. Bonnefanten kiest ervoor om het werk niet alleen te tonen binnen de muren van het eigen museum, maar brengt het werk tevens naar OSCAM in Amsterdam en het HipHopHuis in Rotterdam. Op deze twee locaties krijgt de installatie een nieuwe, dynamische, actuele context.

Data en locaties

BLKNWS zal vanaf 27 september 2020 een belangrijke rol spelen tijdens de tentoonstelling SAY IT LOUD in het Bonnefanten. BLKNWS is vanaf 11 september ook te zien in HipHopHuis in Rotterdam en vanaf 17 september in OSCAM in Amsterdam.


Projecten

>
>