Rembrandt privé

Stadsarchief Amsterdam - Rembrandt Privé

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw, het is dan precies 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Het Stadsarchief Amsterdam brengt in aanloop naar het Rembrandtjaar bronnen en kennis over de schilder op een totaal nieuwe wijze samen met zijn kunst. Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) woonde een belangrijk deel van zijn leven in de hoofdstad en liet naast veel kunstwerken ook zijn sporen na in de archieven. De tentoonstelling Rembrandt Privé brengt met de originele zeventiende-eeuwse documenten bekende en onbekende verhalen over Rembrandt aan het licht.

Augmented Reality

Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een groot aantal originele documenten over het leven van Rembrandt. Ze bieden een kijkje in zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. Door middel van augmented reality (AR) worden deze documenten toegankelijk gemaakt, verrijkt met beeld en geluid en geïllustreerd met kunstwerken uit onder meer het Rijksmuseum en het Rembrandthuis. Zo komen de stukken tot leven: teksten worden geschreven, personen krijgen een stem, getekende figuren gaan bewegen en kunstwerken die nooit in bruikleen worden gegeven zijn nu te zien. Zo leren bezoekers Rembrandt en zijn kunst kennen op een unieke manier.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Rembrandt Privé is een innovatief tentoonstellingsconcept waarin het archief rond Rembrandt via AR en geanimeerde verhalen tot leven wordt gebracht. De tentoonstelling geeft inzicht in de kunstenaar op een aansprekende en visuele manier. Er is in het project speciale aandacht voor het onderwijs (PO en VO). Het educatieve programma bestaat uit zowel actieve museumlessen op locatie als een verdiepend programma in de klas.

Data en locatie

De tentoonstelling Rembrandt Privé loopt van 7 december 2018 tot en met 7 april 2019 en is te zien in de expositiezaal op de begane grond van het Stadsarchief in gebouw De Bazel in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

International Film Festival Rotterdam (2017 - 2018)

Rotterdam twaalf dagen lang in het teken van film

IFFR is een internationaal onderscheidend en voor Nederland uniek filmfestival dat artistieke kwaliteit aan toegankelijkheid koppelt.

Bekijk project

IFFR 2015 en 2016

Toonaangevend filmfestival

Een filmfestival van formaat met jaarlijks een grote verscheidenheid aan kwalitatief hoogstaande films van eigenzinnige makers.

Bekijk project