Nederlands Film Festival (2019 - 2020)

Viering van de Nederlandse film

Projectnaam Nederlands Film Festival (2019 - 2020)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting Nederlands Film Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 110.000
€ 100.000

Het Nederlands Film Festival (NFF) is een achtdaags festival in Utrecht dat zich richt op film, televisie en nieuwe media van vaderlandse bodem. Het festival toont Nederlands audiovisuele aanbod over de volle breedte: publieksfilms, arthouse films, documentaires en interactieve producties. Naast filmvertoningen programmeert NFF ook exposities, talkshows en masterclasses. Tijdens de slotavond worden Gouden Kalveren uitgereikt voor onder andere de beste film, beste documentaire en beste interactieve productie.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Gouden Kalf

De 39e editie van het Nederlands Film Festival opent met de première van de psychologische thriller Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn. Hoogtepunt van het festival is de uitreiking van de Gouden Kalveren aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Binnen de verschillende competities dingen vijf mediaproducties die Fonds 21 heeft ondersteund mee naar een Gouden Kalf. Geselecteerd zijn: ‘Ultrakort: Human Nature’ voor de competitie voor Korte film, ‘De man die achter de horizon keek’ voor de competitie voor Korte documentaire, ‘Ademtocht, de vele gevechten van Maite Hontelé’ voor de competitie voor Korte documentaire, ‘Living the Light: Robbie Müller’ voor de competitie voor Lange documentaire en ‘The Social Sorting Experiment’ voor de competitie voor Interactive.

Publiek

Vanuit verschillende programmaonderdelen wordt stevig ingezet op de ambitie nieuw publiek te bereiken. Zo wordt er onder meer geprogrammeerd in verschillende wijk en zijn om meer jongeren te bereiken partnerships aangegaan met VICE, CJP en XITE. Het NFF doet ieder jaar uitgebreid kwantitatief en kwalitatief publieksonderzoek.

 

Het NFF heeft ook een uitgebreid educatieprogramma op alle onderwijsniveaus. In 2018 bezochten meer dan tienduizend leerlingen en studenten activiteiten binnen deze educatieve programmering. Met het programma Social Media Stories, over nieuwe manieren van storytelling in interactieve mediaproducties, richt het festival zich op mbo-studenten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Vernieuwingen in de competitie en nieuwe programmalijnen en –onderdelen hebben de artistieke signatuur van het Nederlands Film Festival de afgelopen jaren versterkt. Door de sterke profilering heeft het festival aan urgentie gewonnen zowel voor professionals als voor publiek. Er wordt stevig ingezet op de het bereiken van nieuw publiek. Ook toont het festival ambitie op het gebied van educatie.

Data en locaties

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot en met 5 oktober 2019 in Utrecht.


Projecten

>
>