Opera Forward Festival 2017

Verkenning van de toekomst van de opera

Projectnaam Opera Forward Festival 2017
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Nationale Opera & Ballet
Bijdrage van Fonds 21 € 200.000

Opera Forward Festival (OFF) verkent met toonaangevend nieuw werk en de volgende generatie operamakers de toekomst van de opera. OFF is een ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers en vooral voor iedereen die opera wil ontdekken. Het is een festival waar De Nationale Opera ruim baan geeft aan nieuwe werken, wereldpremières en jonge operamakers.

 

Fonds 21 is founding partner van Opera Forward Festival.

Macht / onmacht

Het centrale thema van de tweede editie van het festival is macht/onmacht. Het festival reflecteert daarmee op de actuele ontwikkelingen in zowel Nederland als in de rest van de wereld. Verdeeld over veertien dagen omvat het festival zes operaproducties (21 voorstellingen), waarvan drie wereldpremières.  Zo is er een wereldpremière van de opera The New Prince, een samenwerking tussen componist Mohammed Fairouz, Washington Post-journalist en librettist David Ignatius en regisseur Lotte de Beer. Deze opera is losjes gebaseerd op het roemruchte boek De heerser (1513-1515) van Machiavelli. Verder staan op het programma van OFF 2017 onder meer Wozzeck van Alban Berg in regie van Krzysztof Warlikowski, Fortress Europe van Calliope Tsoupaki in regie van Floris Visser en And You Must Suffer, een geënsceneerde Johannespassie in regie van Pierre Audi.

 

Met het actuele thema en een uitgebreide randprogrammering wil het festival opera ontsluiten voor een breed publiek en jongeren en nieuw publiek uitdagen tot  bezoek. De randprogrammering bestaat onder meer uit lezingen van vooraanstaande sprekers, inleidingen en aftertalks en een educatietraject voor middelbare scholieren.

Foto: Desiré van den Berg

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met Opera Forward Festival heeft De Nederlandse Opera een instrument ontwikkeld om opera op een kwalitatief goede en tegelijk toegankelijke manier bij een nieuw publiek onder de aandacht te brengen. Naast het bereiken van een nieuw publiek heeft het festival veel aandacht voor een nieuwe generatie operamakers.

Data en locaties

Opera Forward Festival vindt plaats van 18 tot en met 31 maart op verschillende locaties in Amsterdam.


Projecten

>
>