Opera Forward Festival

Opera Forward Festival brengt New voices, new visions

Projectnaam Opera Forward Festival
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Nationale Opera & Ballet
Bijdrage van Fonds 21 € 250.000

De Nationale Opera viert in 2016 haar vijftigjarig bestaan met het sprankelnieuwe Opera Forward Festival. Het Opera Forward Festival vindt plaats van 15 t/m 25 maart, in drie van de mooiste concert- en theaterzalen in Amsterdam. Met verrassend nieuw werk, van gevestigde kunstenaars en aanstormend talent.

 

Wereldpremières en vernieuwend werk

 

De eerste editie van het Opera Forward Festival omvat vier vernieuwende opera’s, waaronder twee wereldpremières. Peter Sellars combineert in Only the sound remains twee op Japanse Nôh-drama’s geïnspireerde opera’s van de Finse componiste Kaija Saariaho. Van de Russische componist Moesorgski is er Chovansjtsjina over de opstand tegen tsaar Peter de Grote. Il matrimonio segreto, is een 18e-eeuwse Italiaanse komische opera van Domenico Cimarosa. Componist-regisseur Michel van der Aa tenslotte tekent voor Blank Out.

Nieuwe makers, nieuw publiek

Ook een volgende generatie kunstenaars en makers krijgt een podium. Zo’n 250 studenten, afkomstig van vijf Amsterdamse onderwijsinstellingen, werken in interdisciplinaire teams aan vijf korte opera’s die tijdens het festival worden uitgevoerd. Zo bieden de makers van de toekomst bezoekers en deelnemers nieuwe perspectieven op opera.

‘Opera is een ontmoetingsplaats waarin alle kunsten tot bloei kunnen komen. De rijkdom van onze kunstvorm willen we op eigentijdse wijze krachtig overbrengen.’
—Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera

Opera Forward Talks

In aanloop naar het festival is er een serie gratis toegankelijke Opera Forward Talks, op verschillende locaties in Amsterdam. Vooraanstaande kunstenaars en wetenschappers uit binnen- en buitenland spreken over de rol van de kunsten, nu en in de toekomst. Met onder meer multitalenten Peter Greenaway en Peter Sellars, acteur Gijs Scholten van Aschat met Colin Benders (Kyteman) en Robbert Dijkgraaf met sopraan Claron McFadden.

Waarom steunt Fonds 21 dit festival?

Fonds 21 is founding partner van het Opera Forward Festival. Door de vernieuwende aanpak kan dit operaevenement een breed en vooral nieuw publiek bereiken. Bovendien biedt het Opera Forward Festival een podium aan jong talent van verschillende kunst- en muziekopleidingen.


Projecten

>
>