Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda

Museum Gouda - Pieter Pourbus

Projectnaam Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Gouda
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Museum Gouda organiseert een tentoonstelling over Pieter Pourbus, een schilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde maar in Nederland vrijwel onbekend is. De zestiende-eeuwse schilder werd geboren in Gouda en maakte carrière in Brugge waar vooraanstaande burgers, gilden en religieuze broederschappen hem prestigieuze opdrachten gaven. Het is de eerste keer dat Pourbus in zijn geboorteland wordt geëerd met een tentoonstelling. Veel schilderijen waren dan ook nooit eerder in Nederland te zien.

Van Belle-triptiek

Pourbus leefde op een keerpunt in de geschiedenis met ongekende religieuze twisten. Het was de tijd waarin Luther opkwam, kerken werden bestormd en men in de Noordelijke Nederlanden overging tot het protestantisme. De tentoonstelling brengt de wereld van Pourbus tot leven en laat zien hoe hij de meest toonaangevende schilder van zijn tijd werd, toen de middeleeuwen overgingen in de renaissance. Naast twee schilderijen uit de eigen collectie van Museum Gouda worden bruiklenen getoond uit Schotland, België, Frankrijk, Nederland en Engeland. Absoluut hoogtepunt is de zogeheten Van Belle-triptiek die voor het eerst sinds 1556 Brugge verlaat. Het toont de schilder op zijn allerbest: afgebeeld is een treurende Maria, omringd door zeven momenten van verdriet en pijn in haar leven.

 

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Groeningemuseum in Brugge. Beide musea doen onderzoek naar Pourbus. De resultaten hiervan worden in de tentoonstelling verwerkt. Ook zijn er lezingen en komt er educatief materiaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs zodat kinderen vanuit hun eigen belevingswereld oude kunst kunnen ontdekken.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling wordt gewijd aan het werk van Pieter Pourbus. Museum Gouda krijgt werken in bruikleen van diverse gerenommeerde musea en een aantal buitenlandse bruikleengevers. Veel van deze werken zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Positief is ook de samenwerking met het Groeningemuseum in Brugge en het feit dat de onderzoeksresultaten van beide musea in de tentoonstelling worden verwerkt.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda’ is te zien van 17 februari tot en met 17 juni in Museum Gouda.


Projecten

>
>