Foto: Foto: Art in Flanders vzw, Dominique Provost

Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda

Museum Gouda - Pieter Pourbus

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 30.000
Kunst & Cultuur
Beeldende Kunsten & Vormgeving
Projectnaam
Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda
Aanvrager
Museum Gouda
Website
Bekijk →

Museum Gouda organiseert een tentoonstelling over Pieter Pourbus, een schilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde maar in Nederland vrijwel onbekend is. De zestiende-eeuwse schilder werd geboren in Gouda en maakte carrière in Brugge waar vooraanstaande burgers, gilden en religieuze broederschappen hem prestigieuze opdrachten gaven. Het is de eerste keer dat Pourbus in zijn geboorteland wordt geëerd met een tentoonstelling. Veel schilderijen waren dan ook nooit eerder in Nederland te zien.

Van Belle-triptiek

Pourbus leefde op een keerpunt in de geschiedenis met ongekende religieuze twisten. Het was de tijd waarin Luther opkwam, kerken werden bestormd en men in de Noordelijke Nederlanden overging tot het protestantisme. De tentoonstelling brengt de wereld van Pourbus tot leven en laat zien hoe hij de meest toonaangevende schilder van zijn tijd werd, toen de middeleeuwen overgingen in de renaissance. Naast twee schilderijen uit de eigen collectie van Museum Gouda worden bruiklenen getoond uit Schotland, België, Frankrijk, Nederland en Engeland. Absoluut hoogtepunt is de zogeheten Van Belle-triptiek die voor het eerst sinds 1556 Brugge verlaat. Het toont de schilder op zijn allerbest: afgebeeld is een treurende Maria, omringd door zeven momenten van verdriet en pijn in haar leven.

 

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Groeningemuseum in Brugge. Beide musea doen onderzoek naar Pourbus. De resultaten hiervan worden in de tentoonstelling verwerkt. Ook zijn er lezingen en komt er educatief materiaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs zodat kinderen vanuit hun eigen belevingswereld oude kunst kunnen ontdekken.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling wordt gewijd aan het werk van Pieter Pourbus. Museum Gouda krijgt werken in bruikleen van diverse gerenommeerde musea en een aantal buitenlandse bruikleengevers. Veel van deze werken zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Positief is ook de samenwerking met het Groeningemuseum in Brugge en het feit dat de onderzoeksresultaten van beide musea in de tentoonstelling worden verwerkt.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda’ is te zien van 17 februari tot en met 17 juni in Museum Gouda.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Zesde Flamenco Biënnale Nederland

Festival vol wervelende flamencodans en -muziek

De Flamenco Biënnale Nederland is een internationaal toonaangevend muziek- en dansfestival. Het festival rekent af met hardnekkige clichés over het genre flamenco en biedt een podium aan eigenzinnige makers, wereldsterren en jongere carrières.

Bekijk project

I Call My Brothers

Voorstelling over angst, vooroordelen en terrorisme

I Call My Brothers is een voorstelling van De Toneelmakerij en Danstheater AYA over angst, vooroordelen en terrorisme. De voorstelling richt zich op jongeren vanaf 13 jaar en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jonas Hassen Khemiri.

Bekijk project