Ithaka Filmt (2024 - 2025)

Van script tot scherm: het avontuur van Ithaka Filmt

Projectnaam Ithaka Filmt (2024 - 2025)
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Stichting Common Frames
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000
€ 35.000

Ithaka Filmt is een landelijk filmproject met workshops en een festival voor jonge nieuwkomers (11 tot en met 20 jaar). Het project heeft tot doel om leerlingen van Internationale Schakelklassen (ISK) meer contact te laten maken met de plek waar ze wonen en zichzelf beter te leren begrijpen. Onder leiding van docenten leren de jongeren hoe ze een filmscript moeten schrijven en beelden moeten bewerken. De films worden getoond in lokale bioscopen en de beste inzendingen gaan in première op het Nederlands Film Festival. Daarna volgt een tournee langs middelbare scholen door het land. Ithaka Filmt is een initiatief van stichting Common Frames samen met stichting De Frisse blik en Ithaka ISK in Utrecht.

 

Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning.

In première op het Nederlands Film Festival

De kern van Ithaka Filmt draait om de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren, niet alleen op het vlak van sociale vaardigheden, maar ook op creatief en inhoudelijk gebied. Aan bod komen conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren, monteren, vertonen en publiceren. Jongeren worden bij aanvang van het project aangemoedigd om contact te maken met mensen, bedrijven en organisaties in de buurt. Dat gebeurt in een workshop van drie dagen, waarin ze in kleine groepjes alles leren over het maken van films. De films worden vervolgens op het witte doek in lokale bioscopen vertoond. Alle films vinden eveneens hun weg online, en vijf groepen per school krijgen de kans hun film samen met een professionele filmmaker verder te ontwikkelen en in première te laten gaan op het Nederlands Film Festival.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Ithaka Filmt onderscheidt zich door zijn opzet en biedt directe meerwaarde voor de deelnemende jongeren. Op basis van ervaringen uit eerdere edities is de werkwijze geoptimaliseerd. Film fungeert als middel om het zelfbewustzijn van de jongeren te vergroten en de interactie met de omgeving aan te moedigen. Tevens leren de jongeren projectmatig te werken en krijgen ze inzicht in de werking van media.


Projecten

>
>