De Asielzoekmachine

Crossmediaal onderzoek naar het asielbeleid in Nederland

Bijdrage van Fonds 21
2015
€ 60.000
Kunst & Cultuur
Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Projectnaam
De Asielzoekmachine
Aanvrager
Traktor
Website
Bekijk →

De Asielzoekmachine onderzoekt het asielbeleid in Nederland. Hoe werkt het? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? De Asielzoekmachine heeft tot doel om iedereen - vluchtelingen, burgers, beleidsuitvoerders en criticasters - mee te laten denken over de vormgeving van het asielbeleid. 

 

Interdisciplinair

De Asielzoekmachine is een initiatief van journalisten Eefje Blankevoort en Els van Driel. Aan dit veelomvattende, crossmediale project werken zij met een groot interdisciplinair team van documentairemakers, journalisten, kunstenaars, ontwerpers, webbouwers en tentoonstellingsmakers, maar ook samen met de mensen die direct met het asielbeleid te maken hebben: van asielzoekers en belangenorganisaties tot ambtenaren van de IND en Dienst Terugkeer en Vertrek.

Programma

De Asielzoekmachine werd op 30 maart 2016 gelanceerd in Amsterdam. Tot aan de slotbijeenkomst in Den Haag op 20 juni, waar verslag wordt gedaan van de denkkracht uit de Nederlandse samenleving aan de Nederlandse politiek en maatschappelijke organisaties, worden er een webdocumentaire, een televisie- en radiodocumentaire, tentoonstellingen en bijeenkomsten in het hele land georganiseerd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Asielzoekmachine is een zeer veelomvattend project, met een hoge urgentie en sterke maatschappelijke relevantie. Het is een project op het raakvlak van onderzoeksjournalistiek, documentairefilm, fotografie, beeldende kunst, interactieve media en burgerparticipatie. De multidisciplinaire en transmediale aanpak en vorm zijn vernieuwend en essentieel om daadwerkelijk maatschappelijke impact te kunnen bewerkstelligen. De makers geven zo een breed publiek de kans een gefundeerde mening over het asielbeleid te vormen.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Boulez festival

Terugblik met werk van een nog steeds invloedrijk componist

Een eerbetoon door Insomnio aan deze grote vernieuwer van de twintigste-eeuwse muziek: Pierre Boulez.

Bekijk project

Oranjewoud Festival 2018

Festival voor klassieke muziek in Friesland

Oranjewoud Festival is een festival met klassieke en hedendaagse muziek op verschillende binnen- en buitenlocaties van Parklandschap Oranjewoud in Friesland.

Bekijk project