Unicef Kinderrechten Filmfestival 2020

Filmeducatieproject over kinderrechten

Projectnaam Unicef Kinderrechten Filmfestival 2020
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting En...Actie
Bijdrage van Fonds 21 € 11.562

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival is een landelijk filmeducatieproject over kinderrechten en mediawijsheid. Het project leert kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs alles over het maken van film, filmgeletterdheid, mediawijsheid, sociale vaardigheden en thema’s als burgerschap en kinderrechten. De afgelopen jaren heeft het festival zich ingezet om de online zichtbaarheid te vergroten en zijn de activiteiten grotendeels verplaatst naar het succesvolle YouTube-kanaal. Dit kanaal wordt actief ingezet om de kijkers bij het festival te betrekken en interactie aan te gaan.

Online première

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival daagt kinderen uit om klassikaal een idee te bedenken voor een film over kinderrechten. Dat kan door middel van een tekening, opstel of een eigen minifilm, gemaakt met de speciaal voor het project ontwikkelde Mini Movie Maker App. De klassen met het beste idee worden gekoppeld aan een coach, die het verhaal bewerkt tot een filmscript. Daarna wordt de video in een dagdeel opgenomen met de hele klas. De film gaat vervolgens in première op het YouTube-kanaal van het Unicef Kinderrechten Filmfestival. De klas heeft vervolgens een week de tijd om hun film te promoten. Via een online les leren ze hoe zij dat het beste kunnen doen en waar ze rekening mee moeten houden. De films met de meeste views en kijkminuten en de films die inhoudelijk als beste zijn beoordeeld door een vakjury, strijden tijdens de grote finale in Amsterdam om de hoofdprijzen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival is een toegankelijk educatieproject voor kinderen, waarin informeel leren centraal staat. Educatie en plezier gaan hand in hand en versterken elkaar. Door het onderwerp heeft het project een serieuze ondertoon en onderscheidt het zich van andere projecten op het gebied van filmeducatie. Het YouTube-kanaal van het festival heeft, met meer dan 120.000 abonnees en 115.000.000 views, een enorm bereik.


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunst en Educatie, leren over en met kunst


Projecten

>
>