Le Bal - het dansfeest van de eeuw

Dansfeest van de eeuw

Projectnaam Le Bal - het dansfeest van de eeuw
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Jakop Ahlbom Company
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Le Bal is een muzikale voorstelling van Jakop Ahlbom met livemuziek door de Amsterdamse rockband Alamo Race Track. Voor de voorstelling liet Ahlbom zich inspireren door de film ‘le Bal’ (1983) van Ettore Scola, die gebaseerd is op het gelijknamige toneelstuk uit 1981 van Jean-Claude Penchenat en zijn Théatre du Campagnol. Le Bal is het dansfeest van de eeuw en neemt het publiek mee op een nostalgische reis, waarin de culturele, sociale en politieke veranderingen van de afgelopen eeuw steeds voelbaar zijn. In een fysieke voorstelling vol humor en livemuziek worden verhalen over liefde en passie, jaloezie en verraad, wanhoop en hoop verteld.  

Danszaal

Le Bal speelt voornamelijk in een danszaal, een plek waar iedereen alles kan loslaten en zich kan overgeven aan de roes van het moment. Terwijl er buiten een eeuw aan ons voorbij trekt, proberen de bezoekers van het danslokaal de realiteit buiten te houden en hun dromen te volgen. Le Bal omspant een periode van honderd jaar: de voorstelling begint rond 1918, aan de vooravond van the roaring twenties, het vrouwenkiesrecht is nog niet ingevoerd en het is onrustig in Europa. ‘Le Bal’ wervelt  vanaf dat moment door de tijd tot aan het hier en nu. De voorstelling is groot gemonteerd met twaalf spelers. Liveband Alamo Race Track begeleidt de voorstelling en speelt in het danslokaal de wereldhits van de afgelopen honderd jaar.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Le Bal is een voorstelling voor de grote zaal met een landelijke speellijst. Jakop Ahlbom is een eigenzinnige theatermaker en  Alamo Race Track  een bekende band met wie het gezelschap eerder samenwerkte aan de voorstelling Innenschau. Door het woordeloze karakter, de muziek en het visuele spektakel is de voorstelling toegankelijk voor een groot publiek.

Data en locaties

De voorstelling Le Bal van Jakop Ahlbom gaat op vrijdag 22 maart in première in De Meervaart in Amsterdam. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>