Dear beloved friend

Live filmvoorstelling over Afrikaanse exodus

Projectnaam Dear beloved friend
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Studio Dries Verhoeven | Stichting Room with a View
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Dear Beloved Friend is een live filmvoorstelling van Dries Verhoeven, waarbij toeschouwers via een livestream getuige zijn van een in Nigeria afspelende voorstelling. De Nigeriaanse performers schetsen een toekomst van een massale vluchtelingenstroom vanuit Afrika naar Europa. De Europese nervositeit van dat toekomstbeeld is het uitgangspunt van de voorstelling die live vanuit Lagos wordt gestreamd naar de Nederlandse theaters.

Visioen van een exodus

In voorbereiding op Dear Beloved Friend reisde Verhoeven naar Lagos in Nigeria, binnenkort de grootste stad ter wereld, in een land dat uit haar voegen barst. Terwijl de problemen zich er opstapelen, trof hij er een volk aan dat blaakt van de energie en utopisch denken. Een groter contrast met de Europese bezorgdheid was nauwelijks voorstelbaar. Wat zegt het visioen van een aankomende exodus over onze Westerse blik, onze kijk op Europa en onze relatie tot het Afrikaanse continent? Zijn deze mensen toekomstige vluchtelingen, of zijn het ook onze toekomstige ziekenverzorgers, onze bedpartners, onze leiders?

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Theatermaker Dries Verhoeven maakt voorstellingen die vaak zowel ontregelend als hartverwarmend zijn. Met deze voorstelling brengt hij mensen die zich ver buiten de muren van het theater bevinden dichtbij. Dear Beloved Friend heeft een landelijke speellijst. Naderhand kan de voorstelling eenvoudig (internationaal) reizen, omdat er in de theaters enkel een projector en scherm nodig is.

Data en locaties

Dear Beloved Friend gaat zaterdag 4 maart in première in ITA in Amsterdam. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>