#uncut

Opera over genderidentiteit

Projectnaam #uncut
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Nederlands Kamerkoor
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

#uncut van het Nederlands Kamerkoor is een opera over genderidentiteit. De confronterende en poëtische voorstelling is geschreven door Renske Vrolijk (zelf transvrouw). Haar ervaringen vormden het vertrekpunt voor deze semi-autobiografische muziektheatervoorstelling. Als kind zong Vrolijk met veel passie in een kinderkoor, totdat haar stem veranderde. Een confrontatie die haar direct duidelijk maakte dat de stem onlosmakelijk verbonden is met identiteit.

Transitie

#uncut vertelt het verhaal van Vivian, een vrouw die vroeger was gevangen in het lichaam van een jongen. Vivian blikt terug op een transitie die niet alleen moedig was, maar ook nieuwe vragen oproept. Na een langdurig traject van psychologisch onderzoek en medische ingrepen, is zij nu wie zij wilde zijn. Toch? Maar wat aan te vangen met haar verleden? Wat te doen met de oude foto’s? Wie was ze toen, en wie is ze nu? In een collage van flashbacks, afgezet tegen het hier en nu, dendert Vivian door de emotionele achtbaan van het voor en na van haar beslissing, die geen beslissing was. Geen beslissing kon zijn. Omdat het was zoals het was zoals het is zoals het moet zijn.

 

De muziek voor #uncut wordt uitgevoerd door ORBI (The Oscillating Revenge of the Background Instruments) en saxofoonkwartet BL!NDMAN [sax]. Onder leiding van Krista Audere zingt en speelt het Nederlands Kamerkoor de familie, de oordelende en veroordelende massa, de sensatiezoekers, en het team van medische specialisten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met #uncut worden twee vliegen in één klap geslagen: er wordt een urgent en actueel thema geagendeerd én het werk van Renkse Vrolijk, dat tot nu toe onterecht een beetje onder de radar blijft krijgt het grote podium dat het toekomt. Het Nederlands Kamerkoor verwacht met deze productie een ander publiek te bereiken; jonger en geïnteresseerd in/betrokken bij het thema. Ook is er een uitgebreid contextprogramma aan de voorstelling verbonden, waarvoor specifiek op het onderwerp betrokken samenwerkingspartners zijn geselecteerd, onder andere Transgendernetwerk NL en Women Inc.

Data en locaties

De kamerkooropera  #uncut gaat dinsdag 24 mei in première bij festival O.in de Rotterdamse Doelen. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>