Foto: Anna van Kooij

Gaudeamus Muziekweek (2019 - 2020)

Internationaal festival voor actuele muziek

Gaudeamus Muziekweek is een festival in Utrecht met werk van jonge hedendaagse componisten. Met concerten, workshops en lezingen toont Gaudeamus de laatste ontwikkelingen op het gebied van actuele muziek met cross-overs, minimal soundscapes en live elektronica. Het festival presenteert jaarlijks een flink aantal (wereld)premières en vormt een internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten en muziekpioniers wereldwijd.

 

Fonds 21 steunt Gaudeamus Muziekweek met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Muziekpioniers

Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge vernieuwende componisten. Het festival biedt brengt zo de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. Het festivalhart wordt gevormd door TivoliVredenburg. Daarnaast vindt het festival plaats in onder meer galerie KuuB, de Geertekerk, Stadsschouwburg, Theater Kikker en Kytopia. Door te kiezen voor ongebruikelijke locaties en presentatievormen lukt het Gaudeamus om een jong publiek te bereiken. Aan het festival is de Gaudeamus Award verbonden: vijf door een jury geselecteerde professionele componisten tot en met 35 jaar, schrijven elk een aantal werken die door verschillende ensembles worden uitgevoerd. De winnende componist mag een groter werk schrijven voor het festival van volgend jaar dat dan zal worden uitgevoerd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Gaudeamus Muziekweek is een festival met een sterk onderscheidend profiel. Het is belangrijk binnen de actuele muziek met aandacht voor nieuw werk en jongere carrières. Het festival is van landelijk belang en bereikt door de gekozen concertlocaties- en vormen nieuw publiek. De programmering toont de laatste ontwikkelingen van de nieuwe muziek, zonder genres, labels of hokjes. 

Data en locaties

Gaudeamus Muziekweek vindt plaats van woensdag 4 tot en met zondag 8 september op verschillende locaties in Utrecht.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Unicef Kinderrechten Filmfestival 2020

Filmeducatieproject over kinderrechten

Het project leert kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs alles over het maken van film, filmgeletterdheid, mediawijsheid, sociale vaardigheden en thema’s als burgerschap en kinderrechten.

Bekijk project

IDFA (2017 - 2018)

IDFA viert dertigste editie

IDFA viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste documentairefilmfestivals ter wereld. Het festival toont meer dan driehonderd documentaires, waaronder negentig wereldpremières en 53 Nederlandse producties.

Bekijk project