SamenDoorSamen 2020

Jongvolwassen statushouders werken aan toekomst

SamenDoorSamen begeleidt jongvolwassen statushouders in Rotterdam naar financiële zelfredzaamheid en economische participatie. Met sociale en culturele activiteiten, taalcoaching en intensieve een-op-eenbegeleiding draagt het project bij aan de integratie en participatie van statushouders tot 30 jaar. SamenDoorSamen is een initiatief van stichting Hoedje van Papier. Binnen het project wordt samengewerkt met partijen als het Jongerenloket, VluchtelingenWerk, stichting Nieuw Thuis Rotterdam en de taal- en inburgeringsscholen.

Maatwerk

De aanpak van SamenDoorSamen is persoonlijk en op maat. Na een intakegesprek wordt er voor elke deelnemer een route uitgestippeld om hem of haar zo goed mogelijk op weg te helpen in de samenleving. Gedurende minimaal drie en maximaal twaalf maanden volgen de deelnemers een van de twee trajecten. Het eerste traject richt zich op jonge nieuwkomers die amper Nederlands spreken en moeite hebben om hun draai te vinden in de Nederlandse samenleving. In dit traject worden statushouders gekoppeld aan een maatje dat elke week met hem of haar afspreekt. Het maatje helpt bijvoorbeeld met het oefenen van de Nederlandse taal, met administratie en het leren kennen van de stad. Het tweede traject is bedoeld voor statushouders die al wat langer in Nederland wonen en op zoek zijn naar werk of studie. Voor deze deelnemers wordt een toekomstplan opgesteld, waarna ze mee kunnen doen aan verschillende workshops op het gebied van werk, zoals bijvoorbeeld een workshop cv maken en solliciteren.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt SamenDoorSamen vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Hoedje van Papier heeft veel ervaring met het trainen, koppelen en begeleiden van maatjes. Met het intensieve trainings- en begeleidingstraject op maat worden de maatschappelijke kansen van een kwetsbare groep jongeren vergroot.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21



Bekijk meer projecten

Unwired Jacqueline Hassink

Unwired: leven zonder telefoon en internet

De tentoonstelling Unwired in het Nederlands Fotomuseum confronteert ons met onze smartphoneverslaving en appelleert aan een fundamentele behoefte aan mentale rust.

Bekijk project

Nederlands Theater Festival 2017

TF: Beleef de hoogtepunten van het theaterseizoen

Het Nederlands Theater Festival (TF) toont de beste theatervoorstellingen van dit moment en laat de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van theater. Het festival richt zich op zowel een breed publiek als de sector.

Bekijk project