Trojan Wars

Mbo-studenten maken kennis met alle afdelingen van HNT

Projectnaam Trojan Wars
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Programma: Kunsteducatie voor mbo'ers
Aanvrager Het Nationale Theater
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Trojan Wars van Het Nationale Theater (HNT) is een project voor mbo-studenten dat is gekoppeld aan de gelijknamige voorstelling van NTjong. Het project is een vervolg op het door Fonds 21 ondersteunde mbo-project ‘Maak een voorstelling van jezelf’. Trojan Wars bestaat uit een driedelige theatervoorstelling en een randprogramma waarin mbo-studenten worden uitgedaagd om hun eigen burgerschap vorm te geven. Het thema van Trojan Wars is oorlog en behandelt onderwerpen als vrijheid, vriendschap en verdraagzaamheid. Rondom de voorstelling biedt HNT mbo-studenten een stage- en werkplaats aan van vier weken. Zij maken kennis met alle afdelingen van HNT, krijgen masterclasses en maken een eigen variatie op het voorstellingsthema.

 

Fonds 21 steunt dit project vanuit het programma ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’.

 

Ultieme theaterervaring

Theaterstudenten van ROC Mondriaan Den Haag en het Nova College Haarlem lopen vier weken lang mee bij HNT. Ze maken kennis met alle afdelingen van de organisatie, zoals het kostuumatelier, decoratelier, dramaturgie, marketing, educatie, techniek, financiën en het artistiek bureau (acteurs/regisseurs). Daarnaast werken de studenten tijdens twee masterclasses met acteurs uit het ensemble van HNT. Ook gaan ze onder begeleiding van een theatermaker  aan de slag met hun eigen invulling van het voorstellingsthema. Deze variatie spelen de studenten vervolgens voor medestudenten en voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De mbo-studenten hebben ook een rol in het theater tijdens de voorstelling Trojan Wars van NTjong. Speciaal voor deze voorstelling wordt het theater omgetoverd tot een festivalterrein met eten, drinken en livemuziek. De mbo-studenten verwelkomen het publiek en fungeren als spelleiders. Ze nemen de bezoekers direct na binnenkomst bij de hand en zorgen ervoor dat het publiek constant betrokken blijft bij het thema van de voorstelling.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Trojan Wars biedt mbo-studenten een bijzondere ervaring. Via een theatrale ervaring leren de studenten zich verhouden tot het onderwerp oorlog. Het Nationale Theater heeft ervaring met het ontwikkelen van passende kunsteducatie voor mbo-studenten. HNT was betrokken bij de pilot van de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’.

Data en locaties

De voorstelling Trojan Wars gaat zaterdag 14 maart in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna volgt een landelijke tournee.


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunsteducatie voor mbo'ers


Projecten

>
>