AFFR 2021 - More than Houses

Filmfestival rond film, stad en architectuur

Projectnaam AFFR 2021 - More than Houses
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Architectuur Filmfestival Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) onderzoekt vijf dagen lang de relatie tussen film, stad en architectuur. Het festival signaleert nieuwe ontwikkelingen en agendeert deze door het tonen van speelfilms en documentaires, aangevuld met inleidingen, gesprekken en debatten over het heden, het verleden en de toekomst van architectuur en stedenbouw. AFFR is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend filmfestival, draagt bij aan de kracht van Rotterdam als architectuurstad en slaat een brug tussen architectuur en een breed publiek.

More Than Houses

Met het thema More than Houses focust AFFR dit jaar op de immense opgave voor de woningbouw over de hele wereld. De Verenigde Naties hebben berekend dat er deze eeuw meer dan twee miljard huizen moeten worden gebouwd om de groeiende wereldbevolking te kunnen huisvesten. Voor Nederland moeten dat er de komende tien jaar één miljoen zijn: honderdduizend woningen per jaar. In film en debat onderzoekt AFFR 2021 de woningbouwopdracht in tijden van klimaatverandering, pandemie en migratie en de gevolgen daarvan voor een nieuw te bouwen samenleving. De dertiende editie opent met de wereldpremière van Venice Elsewhere van filmmaker en antropoloog Elia Romanelli. Venice Elsewhere is een poëtische documentaire over de droom van Venetië als de ultieme uitvlucht in een verscheurde en geglobaliseerde wereld.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Architectuur Filmfestival Rotterdam heeft een zeer sterke programmering, met actuele films die vaak niet in de Nederlandse bioscopen of op televisie te zien zijn. Het festival is zowel onderscheidend binnen de architectuur- als binnen de filmsector. Festivalthema’s worden bepaald door de maatschappelijke actualiteit, maar ook door nieuwe filmreleases. Het thema More than Houses is actueel en wordt breed opgevat met klimaatverandering, migratie en de pandemie als onderliggende uitdagingen voor een nieuw te bouwen samenleving.

Data en locaties

Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt plaats van 6 tot en met 10 oktober in Rotterdam, in filmtheater LantarenVenster, Theater Zuidplein en met een spectaculaire drive-in cinema op RDM Rotterdam.

 


Projecten

>
>