Inspiratie voor de maker

Mbo-studenten zoomen in op mode

Projectnaam Inspiratie voor de maker
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Programma: Kunsteducatie voor mbo'ers
Aanvrager Amsterdam Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 38.000

Waar halen beroemde modeontwerpers hun inspiratie vandaan? Het project ‘Inspiratie voor de Maker’ is een educatief programma dat speciaal is ontwikkeld voor de mbo-modestudent. Aan de hand van opdrachten wordt de student uitgedaagd kleding te leren lezen en in te zoomen op details. Het project is een samenwerking tussen Centraal Museum in Utrecht, Amsterdam Museum en Modemuze.

Mode

De kleding, mode, kostuums en accessoires die musea verzamelen en presenteren vormen een enorme bron van kennis. Door goed te kijken krijgen de jongeren een idee over hoe grote ontwikkelingen in de samenleving, van maatschappelijke, politieke, religieuze of technologische aard, hun weerslag vonden in de persoonlijke garderobe van mensen door de eeuwen heen. ‘Inspiratie voor de Maker’ heeft als doel om bij te dragen aan de ontwikkeling van de mbo-modeprofessional en mode- en kostuumcollecties toegankelijker te maken voor deze groep. Dit doet het project door de online informatie van het platform Modemuze te koppelen aan het bezoeken van de museumcollecties van het Centraal Museum en het Amsterdam Museum. Naast een focus op het kledingstuk als kunst is binnen het project ook veel aandacht voor het ambacht. Zo maken de jongeren kennis met oude, soms bijna vergeten technieken en leren zij ontdekken waar beroemde ontwerpers hun inspiratie vandaan haalden. Met het project worden circa tweehonderd mbo-studenten bereikt. Daarna kan het worden opgeschaald naar andere musea die zijn aangesloten bij Modemuze.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project binnen de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’. De aanpak van ‘Inspiratie voor de Maker’ sluit goed aan bij mbo-studenten. Het project is multi-inzetbaar en kan relatief gemakkelijk worden uitgerold naar meerdere musea. Voorafgaand aan de ontwikkeling van het project heeft er een pilot plaatsgevonden.


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunsteducatie voor mbo'ers


Projecten

>
>