Kijk, Jan Schoonhoven
De kunstenaar én de mens
In de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven laat Museum Prinsenhof Delft nog nooit eerder vertoond werk van deze internationaal vermaarde Delftse kunstenaar zien. De stad was een grote inspiratiebron voor de kunstenaar. De tentoonstelling toont Schoonhoven als kunstenaar én als mens, met veel aandacht voor zijn woon- en werkomgeving en niet eerder geëxposeerde werken.
Eigen beeldtaal
Vanaf het einde van de jaren vijftig ontwikkelde Jan Schoonoven met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf een eigen artistieke vormentaal. In de jaren zestig was hij lid van de invloedrijke beweging de Nul-groep en behoorde tot de Europese avant-garde. Bij leven werd hij al internationaal geroemd en geprezen.
Zijn werk is gestoeld op de architectuur van de stad, op de stille atmosfeer in de middeleeuwse kerken, op de grote lijnen en de kleine details die hem op zijn dagelijkse wandelingen opvielen.
Licht en schaduw
De expositie gaat ook in op de manier waarop Schoonhoven licht en schaduw vertaalde in zijn werk. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde TU Delft een high tech gestuurde lichtsimulatie waar de bezoeker zelf kan ervaren wat het effect van licht en schaduw op het werk van Schoonhoven was en wat kleine wijzigingen in het werk voor groot effect hadden op de waarneming.
De tentoonstelling is onderdeel van een samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam. Beide musea maken twee tentoonstellingen over Jan Schoonhoven; inhoudelijk complementair, ze vullen elkaar aan.
Waarom steunt Fonds 21 deze tentoonstelling?
De tentoonstelling is spannend, inhoudelijk sterk en origineel. Het museum heeft een uitgebreide randprogrammering en weet een breed publiek te interesseren voor deze bijzondere kunstenaar.