Het Zalig Nietsdoen

Onthaasten in Bergen

Projectnaam Het Zalig Nietsdoen
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Kranenburgh
Bijdrage van Fonds 21 € 17.500

In Bergen waar kunstenaars honderd jaar geleden al rust en inspiratie vonden, nodigt museum Kranenburgh bezoekers uit zich onder te dompelen in de zaligheid van onthaasting. Want kunnen we vandaag de dag nog wel gewoon lekker lummelen en de tijd loslaten? Met de tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen laat het museum de bezoekers het echte nietsdoen ontdekken. Gastcurator Eelco van der Lingen heeft een tentoonstelling gemaakt met hedendaagse kunst die je niet alleen bekijkt, maar ook aan den lijve ondervindt.

Kunst om te onthaasten

Met werk van bijna twintig kunstenaars kunnen bezoekers het echte nietsdoen ontdekken. Spannende installaties moedigen aan om langzamer te bewegen, langer te kijken, lekker te hangen of stil te staan. Ieder werk roept associaties op met nietsdoen: nutteloosheid, ontspanning, stilstand of prikkelloosheid. In de installatie van kunstenaar Navid Nuur (NL/IR, 1976) kan bijvoorbeeld nutteloos worden geschoten met pijltjes, gemaakt van papier dat je uit serieuze kunstbladen scheurt. David Rickard (NZ/UK, 1975) nodigt de bezoeker uit om liggend de rotatie van de aarde te ervaren. Het echte ‘niets’ wacht in een ruimte zonder hoeken of diepte, ontworpen door Matthijs Munnik (1989). Naast installaties zijn er schilderijen, foto’s, video’s en objecten die aandacht vragen voor een veelvoud aan doelloze activiteiten, zoals een nagelsalon van Tanja Ritterbex (1985) of de eindeloos voortdurende handstand-video van Marijke van Warmerdam (1959).

 

Naast de tentoonstelling organiseert het museum verschillende publieksactiviteiten, een speciaal filmprogramma, yogasessies en workshops  en  de ‘digital detox dagen’, een programma speciaal gericht op jongeren.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen heeft een goed uitgewerkt tentoonstellingsconcept. De tentoonstelling biedt een actuele selectie van hedendaagse kunst in verschillende disciplines. Er  wordt een brug geslagen tussen kunstenaars die het publiek al kent en kunstenaars die hun naam nog moeten vestigen. De combinatie van immersieve installatiekunst, schilder- en beeldhouwkunst is verfrissend. Er is goed nagedacht over de routing en hoe het publiek te verleiden tot onthaasting. Aan de tentoonstelling is bovendien een breed randprogramma gekoppeld gericht op verschillende  voor het museum nieuwe doelgroepen.

Foto: Gert Jan van Rooij

Data en locatie

De tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen in Kranenburgh is te zien van 18 juni tot en met 24 september 2017.


Projecten

>
>