Blikopeners

Blikopeners bieden jongeren kunstervaring

Bijdrage van Fonds 21
2015
€ 100.122
2016
€ 116.666
2017
€ 116.666
Kunst & Cultuur
Kunsteducatie
Projectnaam
Blikopeners
Aanvrager
Stedelijk Museum Amsterdam
Website
Bekijk →

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van Blikopeners

 

Met Blikopeners hebben jongeren in het Stedelijk Museum een actieve rol om leeftijdgenoten meer vertrouwd te maken met musea en kunst.
 
Hoe maak je een museum interessant voor jongeren en hoe maak je gebruik van hun ideeën en inzichten? Het Stedelijk Museum in Amsterdam zet in op Blikopeners: elk jaar krijgen vijftien scholieren een bijzondere bijbaan in het museum. Vanuit hun frisse blik op kunst geven de Blikopeners rondleidingen, adviseren ze het museum over de invulling van beleid en organiseren ze evenementen en activiteiten voor leeftijdsgenoten.

 

Blikopeners zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, afkomstig uit Amsterdam en omgeving, met een verschillende opleiding en achtergrond. Door kunst te interpreteren vanuit hun eigen ervaringen, kennis en associaties, maken de Blikopeners moderne kunst toegankelijk voor andere jongeren. Sinds de heropening heeft het Stedelijk bovendien een speciale ruimte die helemaal voor en door jongeren wordt geprogrammeerd – met steun van Fonds 21. Ook hierbij hebben Blikopeners een belangrijke rol.

 

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van Blikopeners en heeft zich met een meerjarige toekenning aan het project verbonden voor de jaren 2015, 2016 en 2017.

MOOD APP

De animo voor deelname is groot. Rond de vaste collectie en speciale tentoonstellingen organiseren de Blikopeners workshops, speeddates, performances en andere speciale activiteiten. Zo bedachten zij ook de Mood App. Dit is een mobiele app waarmee bezoekers van het Stedelijk een audiotour kunnen volgen die aansluit bij hun stemming. Een groot succes!

Frisse kijk

Dankzij Blikopeners krijgt een grote groep jongeren belangstelling voor kunst en musea. En ook het Stedelijk zelf profiteert van de aanwezigheid van de Blikopeners. Door hun heel eigen kijk op de collectie, het beleid en de organisatie zorgen zij in het museum voor nieuwe inspiratie en discussie.

‘Doordat ik rondleidingen in het Stedelijk geef, kan ik nu veel beter spreken in het openbaar’

Blikopener Joram

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt de Blikopeners van het Stedelijk Museum omdat het project de deelname van jongeren –door jongeren - aan cultuur op een vernieuwende manier stimuleert. Blikopeners zelf doen unieke ervaring op, en brengen als peer educators andere jongeren onbevangen in aanraking met museumbezoek en kunst.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Robots love Music

Kunnen robots creatief zijn?

Museum Speelklok in Utrecht staat dit najaar geheel in het teken van muzikale robots. Met de interactieve tentoonstelling ‘Robots love Music’ maakt het museum de creatieve mogelijkheden van robots inzichtelijk.

Bekijk project

CERAMIX

Keramiek in de beeldende kunst van Gauguin tot Schütte

Blockbuster-tentoonstelling over het gebruik van keramiek door 20e- en 21e-eeuwse kunstenaars.

Bekijk project