Tirzo Martha No Excuses!

Tirzo Martha - No Excuses!

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 30.000
Kunst & Cultuur
Beeldende Kunsten & Vormgeving
Projectnaam
Tirzo Martha No Excuses!
Aanvrager
Museum Beelden aan Zee
Website
Bekijk →

Dit najaar strijkt Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965) neer in Scheveningen. Museum Beelden aan Zee presenteert de eerste solotentoonstelling van de vermaarde Curaçaose beeldhouwer en performancekunstenaar in Nederland. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. De Curaçaose Martha is een kunstenaar met een boodschap. Hij reflecteert in zijn werk op de samenleving van Curaçao en de relatie van het eiland met Nederland. Zijn werk is maatschappelijk geëngageerd, waarbij gemeenschapsgevoel en sociaal engagement twee kernwaarden zijn.

Monument van het Samen

Met zijn werk verschaft Tirzo Martha inzicht in de verschillende aspecten van het leven op Curaçao. Hij zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking op, zo ook voor de tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee. Samen met studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, studenten van de Universiteit Leiden, alumni van de vooropleiding voor jong creatief talent op Curaçao en buurtbewoners uit Scheveningen,  zal Martha werken aan een  installatie. Uiteindelijk vormt het sociale aspect, de samenwerking tussen verschillende groepen, de basis van de totstandkoming van deze installatie. Het publiek is getuige van dit proces in de grote zaal van het museum. Daarnaast zijn er in de overige museumzalen andere nieuwe werken van Martha te zien.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling past bij de criteria van het aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving binnen de pijler Kunst & Cultuur. Het is de eerste grote solotentoonstelling van de Curaçaose kunstenaar in Nederland, met veel nieuw werk. Martha reflecteert in zijn werk op de samenleving van Curaçao en de relatie tussen Nederland en Curaçao, dit geeft het project urgentie en relevantie. Met een uitgebreid educatie- en participatieprogramma wordt ingezet op het bereiken van nieuw publiek voor het museum.

Data en locatie

De tentoonstelling Tirzo Martha – No Excuses! is te zien van 3 november 2017 tot en met 4 februari 2018 in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Graphic Matters

Festival in teken van grafisch ontwerp

Het tweejaarlijks festival Graphic Matters in Breda, voorheen bekend als Graphic Design Festival, staat volledig in het teken van grafische vormgeving.

Bekijk project

Stap op de Rode Loper! 2017/2018

Lezen en literatuur voor jongeren

Stap op de Rode Loper! van Stichting Samenleving en Kunst Amsterdam is een landelijk project dat vrij lezen wil stimuleren bij leerlingen in de bovenbouw van het vmbo. Het leesbevorderingsproject bestaat uit educatief lesmateriaal en een evenement in musea en bibliotheken.

Bekijk project