Lord of the Flies

Educatieprogramma over groepsprocessen

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 20.000
Kunst & Cultuur
Kunsteducatie
Projectnaam
Lord of the Flies
Aanvrager
Het Nationale Toneel
Website
Bekijk →

Hoe werkt een groep? Welke typen mensen bestaan er, hoe is de samenleving georganiseerd en hoe staan instinct en drift tegenover intellect en beschaving? Het educatieprogramma bij de voorstelling Lord of the Flies van NTjong laat jongeren tussen de 12 en 17 jaar nadenken over deze vragen en bespreekt thema’s die dicht bij jongeren en actualiteit staan. De voorstelling, naar het gelijknamige boek van William Golding, gaat over een groep jongens die na een vliegtuigongeluk op een onbewoond eiland belandt. Daar zijn zij genoodzaakt een eigen samenleving te creëren, met alle gevolgen van dien. Het educatieprogramma van Lord of the Flies bestaat uit verschillende binnen- en buitenschoolse onderdelen. De niveaus en werkvormen variëren en bestaan uit workshops, lesbrieven, een filosofisch nagesprek of het maken van een eigen voorstelling. Het educatieprogramma wordt aangeboden in theaters en op scholen.

Lord of the Flies

Lord of the Flies is de eerste voorstelling binnen de nieuwe programmalijn Coming of Age van NTjong, een combinatie van kwalitatief hoogstaand jeugdtheater en cultuureducatie. In Lord of the Flies zullen jonge leerlingen zichzelf herkennen in de processen rond het vormen van een groep en hun eigen rol hierin. Leerlingen uit de bovenbouw zullen zich juist wat meer verdiepen in de dilemma’s bij het vormen van een minimaatschappij en de morele keuzes die daarbij gemaakt moeten worden; interessant in tijden van verkiezingen. Lord of the Flies is te zien in theaters in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Leiden. Het educatieprogramma zal door 132 klassen worden gevolgd. Ook zijn er in enkele steden minifestivals en kunnen jongeren in het Toneelatelier hun eigen creatieve invulling geven aan de thema’s van de voorstelling.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt het educatieprogramma van NTjong vanuit Kunst- & Cultuureducatie in de pijler Kunst & Cultuur. NTjong biedt met Lord of the Flies kwalitatief hoogstaand jeugdtheater voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Het vernieuwende en experimentele karakter van het educatieprogramma spreekt aan. Het is een integrale aanpak waarin jongeren actuele thema’s belichten vanuit verschillende disciplines als theater, taal of filosofie, maar ook door zelf andere voorstellingen te maken en te becommentariëren. NTjong blijft langere tijd in elke stad en werkt intensief samen met lokale scholen, podia, festivals en culturele organisaties.

Data en locaties

Lord of the Flies gaat zaterdag 11 maart in première in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag. Bekijk hier het volledige speelschema: www.ntjong.nl/educatielord


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Kwetsbare jongeren mediawijzer met VR

Kwetsbare jongeren mediawijzer met VR

Met de pilot Kwetsbare Jongeren Mediawijzer met VR onderzoekt Podium of virtual reality kan bijdragen aan het mediawijzer maken van leerlingen van 12 tot 18 jaar in het praktijkonderwijs.

Bekijk project

Theaterfestival Boulevard 2016

Theaterfestival Boulevard: Den Bosch barst uit zijn voegen

Het festival neemt de stad over met theater, dans, muziektheater, straattheater, muziek en kunstvormen die het publiek willen verrassen.

Bekijk project