Scholieren Filmfestival 2018

Jongeren organiseren eigen filmfestival

Projectnaam Scholieren Filmfestival 2018
Pijler
Aanvrager Stichting The Young Kieslowski
Bijdrage van Fonds 21 € 17.000

Het Scholieren Filmfestival is een vijfdaags festival dat volledig wordt georganiseerd door leerlingen van zeven Haagse en Leidse middelbare scholen. Het project is een initiatief van Stichting The Young Kieslowski. Doelen van het festival zijn het stimuleren van kennis over film, beeldtaal en beeldcultuur en het vergroten van de mediawijsheid van jongeren. 

Bijzonder is dat scholieren zelf het Scholieren Filmfestival volledig organiseren. Zij stellen de programmering op, verzorgen de marketing (inclusief trailer en website) en zorgen dat de festivaldagen zelf goed verlopen. Zij worden hierin begeleid door een team van professionals uit de film- en festivalwereld. Op deze manier is het project voor jongeren een unieke kans om ervaring op te doen met alle facetten van het organiseren van een (cultureel) evenement. De geselecteerde films voor het festival behandelen maatschappelijke, wetenschappelijke en/of sociale onderwerpen. Voorafgaand aan de filmvertoningen worden inleidingen gegeven door een of meer experts. De films zijn overdag toegankelijk voor scholieren en ’s avonds voor alle geïnteresseerden.

Fonds 21 steunt het Scholieren Filmfestival vanuit het thema Mediawijsheid binnen de pijler Jongeren & Maatschappij vanwege de aandacht voor beeldtaal, framing en de inzet van social media. Het project sluit daarnaast  goed aan bij het thema Jongeren & Cultuur als Middel. Het festival biedt jongeren een unieke leerervaring en heeft een onderscheidende opzet ten opzichte van andere filmfestivals. Met de uitbreiding naar Den Haag groeit het festival ten opzichte van eerdere edities die alleen in Leiden plaatsvonden

Data en locaties

Het festival vindt plaats van 26 tot en met 30 maart en wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in bioscopen in twee steden; Leiden en Den Haag.


Projecten

>
>