Tentoonstelling Ted Noten

Ted Noten & co. - over waarde

Projectnaam Tentoonstelling Ted Noten
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum JAN
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Museum JAN in Amstelveen presenteert een groepstentoonstelling rond het werk van sieradenontwerper Ted Noten. Noten (1956) viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als sieraadontwerper/kunstenaar. In zijn werk bevraagt hij de functie van het sieraad aan de hand van thema's als waarde, originaliteit en status. Deze thema's zijn eveneens terug te zien in zijn installaties en performances, maar ook bij opkomende en gevestigde collega-kunstenaars die te zien zijn in deze tentoonstelling.

Lady Gaga

Ted Noten volgde zijn opleiding tot sieraadontwerper aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij schopt in zijn creatieve zoektocht tegen schenen en heilige huisjes, maar met de nodige humor. Noten werd bekend door zijn tassen en sieraden, waarbij hij voorwerpen als pistolen, sieraden maar ook dode dieren zoals een kameleon, ingoot in blokken acrylaat (PMMA). In de tentoonstelling is zijn meest recente werk te zien: twaalf Incubators, een serie sieraden gewijd aan persoonlijkheden die hem inspireerden, onder wie Lady Gaga en Spock uit Star Trek. In een sieraad geeft hij vorm aan wat deze persoon in hem opriep, bijvoorbeeld afschuw, bewondering of ontroering. Andere kunstenaars en ontwerpers die deelnemen aan de tentoonstelling zijn Maarten Bel, Merle Bergers, Elsemarijn Bruys, Koos Buster, Das Leben am Haverkamp, Yamuna Forzani, Corrina Goutos, Kalkidan Hoex, Bastienne Kramer, Tirzo Martha, Jelle Mastenbroek, Ted Noten, Joyce Overheul, Lex Pott, Saar Scheerlings, Joana Schneider, Anton Shebetko, Sebastiaan Straatsma, Sanne Terweij, Studio Lernert & Sander, Georgina Treviño, Mart Veldhuis en Sander Wassink.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het betreft een tentoonstelling met Ted Noten als zeer ervaren en toegankelijke maker als boegbeeld, en daaromheen redelijk jonge makers. Met deze opzet wil Museum JAN een jongvolwassen publiek aanspreken. De selectie kunstenaars/ontwerpers vormt een goede vertegenwoordiging van het huidige designveld.

Data en locatie

De tentoonstelling Ted Noten & Co. – Over Waarde is te zien van 4 oktober 2023 tot en met 4 februari 2024 in Museum JAN in Amstelveen.


Projecten

>
>