Lucas Gassel van Helmond Meester van het landschap

Grondlegger van de landschapsschilderkunst

Projectnaam Lucas Gassel van Helmond Meester van het landschap
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Helmond
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Met ‘Lucas Gassel – Meester van het Landschap’ presenteert Museum Helmond de eerste grote monografische tentoonstelling gewijd aan het werk en leven van de in Helmond geboren schilder Lucas Gassel (ca. 1488 –1568/69). Lucas Gassel behoort tot de Zuid-Nederlandse schilders die als grondleggers worden gezien van de landschapsschilderkunst. Het genre komt uiteindelijk tot grote bloei in de 17e eeuw. De tentoonstelling vormt het hoogtepunt van het Lucas Gasseljaar dat naar aanleiding van zijn 450e sterfjaar georganiseerd wordt in Helmond.

Onderbelicht

Het landschap als zelfstandig genre binnen de schilderkunst ontwikkelt zich in de 16e eeuw. Voor die tijd dient het landschap meestal als achtergrond of als commentaar op het onderwerp van het kunstwerk. In Nederland is er veel aandacht voor schilders uit de Gouden Eeuw. Met deze tentoonstelling wordt de rol van Gassel in zijn tijd geduid maar ook het belang en de betekenis van zijn kunst en dat van tijdgenoten in de 16e eeuw op de eeuwen die volgen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met deze overzichtstentoonstelling van het werk van Lucas Gassel zet Museum Helmond een ambitieus project neer. Het is de eerste keer dat zijn werk op een dergelijke schaal te zien is en er worden bijzondere bruiklenen getoond, afkomstig uit museale collecties uit Europa, de Verenigde Staten en Mexico. Daarnaast heeft Museum Helmond een educatieprogramma voor verschillende niveaus ontwikkeld dat verdieping biedt en scholieren op een verfrissende wijze kennis laat maken met kunst.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Lucas Gassel – Meester van het landschap’ opent dinsdag 10 maart en is te zien tot en met zondag 7 juni 2020 in Museum Helmond.


Projecten

>
>