Read My World

Internationaal festival voor grensverleggende literatuur

Read My World is een driedaags internationaal literatuurfestival in Amsterdam. Het festival concentreert zich op literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Voorbij de waan van de dag onderzoekt het festival de grens tussen literatuur en journalistiek, en werpt een nieuwe en actuele blik op deze regio’s. Het festival presenteert literatuur als een actieve, dynamische taalvorm die meebeweegt met maatschappelijke ontwikkelingen. Zowel fictie,  journalistiek, spoken word, bloggen als zang komen op het festival aan bod, waarbij wordt samengewerkt met partners als De Tekstsmederij, Spoken Beat Night en Poetry Circle Nowhere.

Polen en Oekraïne onder de loep

Read My World vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Elk jaar wordt een focusgebied gekozen, waar maatschappelijke ontwikkelingen zich snel of juist moeizaam voltrekken. Dit jaar is gekozen voor Polen en Oekraïne. Dichter, vertaler en festivaldirecteur Iryna Vikyrchak (Oekraïne) en schrijver en programmadirecteur Grzegorz Jankowicz (Polen) hebben als lokale curatoren van het festival de opdracht gekregen schrijvers en dichters uit hun land te introduceren om in Amsterdam verhalen te komen vertellen. Ook presenteert het festival Nederlandse auteurs die over deze landen schrijven of een maatschappelijke betrokkenheid in hun werk tonen. Het festival zoomt in op de actualiteit aan de hand van literatuur in al haar verschijningsvormen. Tevens is er een educatief programma dat op een aantal Amsterdamse scholen wordt uitgevoerd.

Foto: Richard Tas

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Read My World is een kwalitatief goed festival met mooie samenwerkingen en is door de gekozen invalshoek een aanvulling op het huidige literaire aanbod. Door de programmering en locatiekeuze (Tolhuistuin) kan het festival een jong- en divers samengestelde doelgroep bereiken.

Data en locatie

De vierde editie van Read My World vindt plaats van 6 tot en met 8 oktober 2016 in de Tolhuistuin in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Nederlands Film Festival (2019 - 2020)

Viering van de Nederlandse film

Het Nederlands Film Festival (NFF) is een achtdaags festival in Utrecht dat zich richt op film, televisie en nieuwe media van vaderlandse bodem.

Bekijk project

Turning East Festival

Waar culturen elkaar ontmoeten en verrijken

Het Concertgebouw richt zijn blik naar het Oosten tijdens het zesdaagse festival Turning East. Artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt reizen voor dit festival af naar het Concertgebouw in Amsterdam.

Bekijk project