Special Edition De Hartelborgt

Van de coulissen naar de spotlights

Bijdrage van Fonds 21
2014
€ 20.000
Jongeren & Maatschappij
Jongeren & Cultuur als Middel
Projectnaam
Special Edition De Hartelborgt
Aanvrager
Studio 52nd
Website
Bekijk →

www.studio52nd.nl

Niet iedereen zit op de voorste rij en krijgt de ruimte zijn of haar verhaal te vertellen, terwijl het je juist goed doet als je succeservaringen opdoet. Bij Studio 52nd krijgen jongeren die in de maatschappij op de achterste rij terecht zijn gekomen, de kans zelf op het podium te staan en vorm te geven aan hun eigen verhaal.

 

In de Special Edition 2014 ging de organisatie op bezoek bij justitiële jeugdinrichting de Hartelborgt. Samen met de jonge gedetineerden en professionals van Maas theater en dans, die betrokken zijn bij het regisseren, acteren en de repetities, werden persoonlijke verhalen geschreven en een theatervoorstelling gemaakt.

Eigen publiek

De theatervoorstelling werd tien keer gepresenteerd aan een breed publiek, maar ook middelbare scholieren die voor een dag zelf konden ervaren hoe het is om in een gesloten omgeving te leven omringd door hoge muren en prikkeldraad.

 

“De jongeren krijgen de ruimte om hun verhaal te vertellen, en daar kunnen kritische stukken uitkomen over de besluiten die de rechter heeft genomen. Ze laten hun brutale en hun kwetsbare kant zien in hun teksten en spel op het podium. Jongeren met een grote mond, maar ook tegelijk nog kinderen die stralen door het applaus dat zij krijgen voor hun prestatie.”

Studio 52nd

Waarom steunen wij dit project?

Cultuur is een middel om de zelfredzaamheid van jongeren tussen de 12 en 30 jaar te vergroten. Studio 52nd is daar een goed voorbeeld van. Zij zijn van mening dat juist in kansarme jongeren geïnvesteerd moet worden met alle mogelijke middelen. Fonds 21 steunt Special Edition De Hartelborgt omdat in samenwerking met een professioneel gezelschap deze kwetsbare doelgroep aan de slag gaat om vanuit hun eigen ervaringen en leefwereld een theatervoorstelling te maken. Een bredere doelgroep krijgt hun verhalen te horen. Vaak heeft dat een goede uitwerking op zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.
 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Sonic Acts festival 2017

De mens in tijden van maatschappelijke onrust

Sonic Acts is een interdisciplinair festival op het snijvlak van kunst, wetenschap, technologie en muziek. Het tweejaarlijkse festival vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam.

Bekijk project

Taartrovers Film Festival 2018

Reizend festival vol films en verbeelding voor jonge kinderen

Het Taartrovers Film Festival is een reizend festival voor kinderen van 2 tot 9 jaar dat te zien is in filmtheaters in tien verschillende steden in Nederland.

Bekijk project